
Suomenlinnan hoitokunta
Suomenlinnan hoitokunta on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto, joka hallinnoi, ylläpitää, restauroi ja esittelee Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvaa Suomenlinnaa.
Suomenlinnan hoitokunta perustettiin vuonna 1973 Suomenlinnan siirryttyä puolustusvoimilta siviilihallintoon. Suomenlinnan hoitokunnassa työskentelee noin 70 vakituista työntekijää ja lukuisia kausityöntekijöitä. Organisaatio on jaettu neljään yksikköön, jotka ovat restaurointi-, kunnossapito-, maailmanperintö- sekä hallintopalvelut.
Monipuolinen tehtäväkenttä
Suomenlinnan hoitokunnan tehtäviin kuuluu linnoituksen, rakennusten ja maiseman restaurointi ja ylläpito, toimitilojen ja asuntojen vuokraaminen ja kohteen esittely kävijöille sekä Suomenlinnan hallinnointi. Työn pohjalla ovat muun muassa vuonna 1974 laadittu Suomenlinnan käyttösuunnitelma sekä 2014 valmistunut maailmanperintökohteen hoitosuunnitelma.
Suomenlinnan hoitokunnassa työskentelee ympärivuotisesti noin 80 monen eri alan ammattilaista sekä lukuisia kausityöntekijöitä erityisesti kunnossapitopalveluissa ja maailmanperintöpalveluissa.
Hoitokunnan henkilöstö koostuu esimerkiksi puutarhureista, arkkitehdeista, kiinteistönhoitajista, matkailuneuvojista, puusepistä, sähkömiehistä, maalareista ja monen alan hallinnon väestä.
Maailmanperintökohteen isäntä
Maailmanperintökohteen isäntänä hoitokunta kantaa vastuuta monumentin ja siihen liittyvien historiallisten ja rakennustaiteellisten arvojen säilyttämisestä myös tuleville sukupolville.
Maailmanperintösopimus velvoittaa Suomen valtiota huolehtimaan linnoituksen säilymisestä mahdollisimman autenttisena. Lue lisää maailmanperinnöstä ja siitä, mitkä erityispiirteet toivat Suomenlinnan Unescon luetteloon vuonna 1991. Vuonna 2018 alettiin laatia maailmanperintökohteelle uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa.