Siirry sisältöön

Vinkit vastuulliseen vierailuun

Suomenlinna on Unescon maailman­perintökohde, joka halutaan säilyttää tuleville sukupolville. Auta pitämään huolta Suomenlinnasta noudattamalla vastuullisen vierailun vinkkejä!

Ohjeet vastuulliseen vierailuun kuvattuna piirroskuvin.

Suosi Sinistä reittiä

Suomenlinnassa linnoitus­rakenteet, muurit ja vallit ovat kilometrien mittaisia, pääosin aitaamattomia rakenteita. Osan niistä tunnistaa maisemasta helposti kaikessa uljaudessaan, osa on tehty luontoa muokkaamalla niin, ettei maisemaan sulautuvaa rakennetta heti arvaa ihmisen tekemäksi.

Suomenlinnan karttaesitteeseen, ulkokarttoihin ja digioppaaseen on merkitty suositellut reitit, joita kulkemalla voit varmistaa, ettet kuormita lailla suojeltuja herkkiä historiallisia rakenteita tai maailmanperinnöksi tunnustettua sotilasarkkitehtuuria. Pysymällä reiteillä voit myös varmistaa, ettet tallaa vaarantuneita tai uhanalaisia lajeja tai luontotyyppejä, joita niitäkin löytyy Suomenlinnasta.

Sininen reitti on vastuullisen vierailijan ykkösvalinta, sillä se johdattelee myös tärkeimpien nähtävyyksien ja paikallisten palveluiden äärelle. Sinisellä reitillä kulkiessasi et eksy asukkaiden pihapiiriin häiritsemään kotirauhaa tai tupsahda viranomais- tai työmaa-alueille, joille on pääsy kielletty turvallisuussyistä. Vältät myös päätymästä paikkoihin, missä on putoamisvaara. Sininen reitti on merkitty Suomenlinnan virallisiin karttoihin sinisellä viivalla ja maastoon sinisin tienviitoin. Sinisen reitin valtti on myös se, että sen kunnossapito on etusijalla myös haastavilla säällä. Kannattaa silti kulkea varoen liukkailla keleillä.

Valvo lasten liikkumista koko ajan

Ethän päästä lapsia kulkemaan itsekseen tai kiipeilemään muureille, sillä putoamis­vaara voi piillä yllättävissäkin paikoissa. Kesällä kasvusto ja talvella lumi voi peittää äkkijyrkänteen reunan.

Hidasta vauhtia

Osa maailmanperintökohteen tenhoa on se, että Suomenlinnaa kehitetään niin sanottuna autottomana alueena. Siksi moottoriajo­neuvojen käyttö on rajattu huoltoajoon ja paikoitusta löytyy vain vähän. Niinpä linnoituksessa ei ole liikenteen melua tai välkky

Suomenlinnassa saa pyöräillä ajoteillä, mutta vallien päällä ei saa pyöräillä edes merkityllä vallipolulla. Sama koskee sähköpotkulautoja. Koko linnoituksen alueella on 20 km/h nopeusrajoitus.  

Älä grillaa tai tee tulta

Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde ja erittäin vahvasti suojeltu paikka. Suomenlinna on koko maailman mittakaavassa kulttuuriperinnöltään korvaamattoman arvokas kokonaisuus maisemaltaan ja rakennuskannaltaan. Linnoituksen alueella on myös uhanalaisia ja vaarantuneita luontotyyppejä. Maailmanperintösopimus ja korkea suojelustatus velvoittavat pitämään linnoituksesta erityisen hyvää huolta ja välttämään kaikkea sellaista, mikä voisi vaarantaa paikan tärkeitä arvoja.

Siksi avotulen teko ja grillaaminen, myös kertakäyttö­grillin ja retkikeittimen käyttö, on kielletty maanomistajan hallintopäätöksellä koko Suomenlinnan alueella kaikkina vuodenaikoina. Kielto perustuu maanomistajan riskiarvioon sekä pelastustoimenpiteiden kannalta haastaviin ja säältään vaihteleviin saaristo-olosuhteisiin. Valitettavasti grillien ja retkikeitinten huolellisen käytön ohjeistaminen kaiken kattavasti Suomenlinnan alueella ei ole mahdollista eikä grillaukseen tai retkikeittimen käyttöön ole osoittaa turvallista paikkaa kävijöille. Suomenlinnan asukkailla on oikeus grillata huoneistokohtaisilla piha-alueilla ja vuokratuilla patioillaan grillaukseen osoitetuilla paikoilla omissa pihapiireissään.

Onneksi linnoituksesta löytyy monta viihtyisää ruokapaikkaa historiallisista rakennuksista, joissa voit herkutella, tukea paikallisia palveluita ja aistia samalla linnoituksen tunnelmaa.

Vie roskat roska-astiaan ja lajittelee jätteet

Toki voit myös nauttia omia eväitä. Suomenlinnassa on paljon roska-astiota ja monta kierrätys­pistettä, joissa voi lajitella jätteet. Lajittelu­pisteet sijaitsevat Ranta­kasarmin lähellä lauttarannan tuntumassa, Suomenlinna-museon edessä sekä Kustaanmiekalla uimarannan läheisyydestä. Lajittelu­pisteissä voi lajitella biojätteen, paperin, kartonki­pakkaukset, lasipakkaukset, pienmetallin ja muovi­pakkaukset. 

Katso lajittelu­pisteiden sijainnit digioppaasta.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Annetaan näiden alueiden hengähtää

Kustaanmiekan eteläosat: Alueella on tehty muurien eroosiokorjauksia ja muutoksia kulunohjaukseen. Töiden jäljiltä linnoitusrakenteen kasvillisuuspintojen tulee toipua ja siksi alueita on suljettuna. Suositelluilta reiteiltä poikkeaminen ja erityisesti ruutikellareiden päällä kulkeminen aiheuttaa vaaratilanteita ja eroosiota kulttuurimaisemaan.

Pikku Mustasaari ja Länsi-Musta: Nämä linnoitussaaret ovat kokonaan asuin- ja viranomaisalueita. Saarten välisellä sillalla on meneillään korjaustyömaa ja Länsi-Mustalle tehdään eroosiokorjauksia. Saarten läpi kulkeva reitti kohtaa asukkaiden pihapiiriin. Saarilla on myös arvokkaita sekä uhanlaisia lajeja ja luontotyyppejä.

Jätä linnoitus ennalleen tai vahvista sitä

Suomenlinnaa koskee laki rakennusperinnön suojelemisesta ja muinaismuistolaki. Koska kaikki linnoituksessa kuuluu osaksi kulttuuriaarretta, on kaivaminen on kielletty, eikä rakennuksia, linnoituslaitteita tai tykkejä saa vahingoittaa.

Suomenlinnassa on useita harvinaisia ja rauhoitettuja kasveja ja puita suojeltujen rakennusten ja rakenteiden lisäksi. Kun näet kauniin kukan tai kasvin, älä poimi sitä, vaan ota valokuva. Jos haluat viedä tuliaisia, hanki se paikallisista kaupoista sen sijaan, että keräisit muistoksi mitään linnoituksen maastosta. Ethän kiinnitä puihin mitään.

Kuten muissakin Helsingin kaupunginosissa, kotieläimet on pidettävä kytkettyinä ja poissa lasten leikkipaikoilta ja uimarannoilta. Eläimestä vastuussa olevan on kerättävä lemmikkinsä ulosteet. Lintuja, niiden pesiä ja villieläimiä ei saa häiritä tai vahingoittaa.

Älä häiritse asukkaiden kotirauhaa

Suomenlinnassa asuu noin 800 ihmistä. Asukkaiden pihapiirit on merkitty kyltein Suomenlinnassa, ja ne on merkitty myös digioppaan karttaan punaisella raidoituksella. Siirry oppaaseen.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan) 

Linnoitussaarilla rauhoitutaan klo 22–07 välisenä aikana.

Merelliset vinkit

Jos liikut Suomenlinnan rannoilla, kannattaa sinun meri-ilmasta nauttiessasi seurailla meriliikennettä. Varsinkin suuret alukset voivat aiheuttaa voimakasta ihastusta, mutta myös voimakkaita virtauksia Kustaanmiekansalmesta lipuessaan. Nopeasti ja yllättäen nouseva vesi voi tehdä tepposet erityisesti rantakallioilla kulkijoille, ja se voi aiheuttaa puolestaan vihastusta.

Helsingin kaupungin virallinen uimaranta löytyy Kustaanmiekan ja Susisaaren kainalosta. Uimarannan opasteisiin kannattaa tutustua tarkkaan paikan päällä. Surullista kyllä, Suomenlinnan rantavesissäkin havaitaan melko usein sinilevää. Siitä tai muista haitallisista löydöksistä uimavedessä tarjotaan tietoa opasteissa.

Suomenlinnaan voi tulla omalla veneellä ja rantautua vierassatamaan. Muut laiturit ovat julkisen liikenteen, Puolustus­voimien, rajavartio­laitoksen tai asukkaiden käytössä. Veneiden kiinnittäminen muualle kuin laitureille ei ole mahdollista vilkkaan meri­liikenteen aiheuttaman aallokon vuoksi. Suomenlinnan vesialueella on 10 km/t nopeusrajoitus ja aallonmuodostus­kielto.

Muistathan myös nämä

Huomioithan, että Suomenlinnan kaupunginosa poikkeaa Helsingin kaupungin hallinnoimista alueista. Suomenlinnan suojellussa maailmanperintökohteessa liikkuva myyntitoiminta ja mainostaminen on kielletty. Mainoksia tai opasteita ei saa kiinnittää.


Leiriytyminen, katosten, telttojen tai muiden rakenteiden pystyttämien maastoon tai alueen rajaaminen omaan käyttöön on kielletty. Yöpyminen on mahdollista varatussa majoituksessa. Siirry lukemaan lisää majoitusvaihtoehdoista.(siirryt toiseen palveluun)