Siirry sisältöön
Matkailuneuvojat Suomenlinnassa.

UKK – usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät kaikkein useimmin kysytyt kysymykset ja tiiviit vastaukset niihin.

Suosittelemme kulkemaan sinistä reittiä, joka kulkee linnoituksen päänähtävyyksien kautta. Matkalla näet Suomenlinnan kirkon, Suuren linnapihan, Kuivatelakan, Kustaanmiekan hiekkavallit ja tykit sekä Kuninkaanportin. Päänähtävyyksien lisäksi Suomenlinnasta löytyy viisi mielenkiintoista museota.

Suosittelemme kulkemaan sinistä reittiä, joka kulkee linnoituksen päänähtävyyksien kautta. HSL lautalta tullessa sinisen reitin voi aloittaa menemällä vaaleanpunaisen rantakasarmin kellotornin alla sijaitsevan holvikaaren läpi. Sininen reitti on merkitty sinisillä tienviitoilla.

Suomenlinnaan ei tarvitse sisäänpääsylippua. Päänähtävyydet sijaitsevat ulkona ja niitä voi kierrellä vapaasti. Jos haluat vierailla museoissa, kaikkiin muihin paitsi Tullimuseoon on sisäänpääsymaksu. Museoiden liput voi ostaa suoraan museoista.

Suomenlinnassa lauttalipun voi ostaa sinisestä automaatista lauttalaiturin vierestä tai HSL sovelluksesta. Helsingin puolella lipun voi ostaa myös muista HSL lipunmyyntipisteistä.

Koko alue on osa merilinnoitusta ja sen osia, esimerkiksi muuria, voi nähdä eri puolilla saaria. Linnoituksen tärkeimmät osat sijaitsevat sinisen reitin varrella.

Valitettavasti ei voi. Suomenlinnassa olevat pyörät ovat asukkaiden ja työntekijöiden omia. Suomenlinnassa on parasta liikkua jalkaisin.

Suomenlinnassa voi liikkua myös polkupyörällä, mutta vain hiekkateitä pitkin. Valleilla ja ruutikellarien päällä pyöräily on ehdottomasti kielletty, sillä ne ovat suojeltuja linnoituslaitteita. Polkupyöriä voi kuljettaa sekä lautassa että vesibussissa erillistä maksua vastaan.

Sininen reitti Suomenlinnan päälaiturilta Kuninkaanportille on noin 1,5 kilometriä pitkä yhteen suuntaan. Matkaan päälaiturista Kustaanmiekalla sijaitsevalle Kuninkaanportille sinistä reittiä pitkin menee aikaa ainakin noin 30–45 minuuttia. Muina vuodenaikoina, kesää lukuun ottamatta, täytyy myös palata samaan paikkaan HSL lauttalaiturille. Kaiken kaikkiaan kävelyyn menee noin 1–1.5 tuntia, mutta jos haluat tutustua Suomenlinnan palveluihin ja nähtävyyksiin rauhassa, kannattaa varata reilusti aikaa.

Viimeinen lautta lähtee Suomenlinnasta kello kahdelta yöllä. Suomenlinnassa asuu noin 800 henkilöä, joten HSL lautta kulkee joka päivä vuoden ympäri noin klo 6 alkaen klo 2 yöllä asti.

Linnoitukseen pääsee HSL:n lautalla Kauppatorilta ympäri vuoden. Matka kestää noin 15 minuuttia. Toukokuun alusta syyskuun loppuun Suomenlinnaan liikennöi myös vesibussi, joka pysähtyy linnoituksen keskellä sijaitsevalla Tykistölahden laiturilla ja Kuninkaanportilla. Vesibussimatka kestää noin puoli tuntia. Veneilijöitä palvelee Suomenlinnan vierassatama, joka on ainoa rantautumispaikka maailmanperintökohteessa.

Suomenlinna on Helsingin kaupunginosa ja kaikkien muiden kaupungin[-]osien tavoin avoinna ja saavutettavissa joka päivä ympäri vuoden. Osa linnoituksen matkailupalveluista on auki vain kesäkaudella toukokuusta syyskuuhun, mutta monet palvelut ja käyntikohteet palvelevat ympäri vuoden.

Linnoitukseen ei peritä erillistä pääsymaksua. Kävijän on maksettava ainoastaan merimatkasta Suomenlinnaan ja takaisin. Lautta- tai vesibussilippu ei oikeuta museoiden sisäänpääsyyn, vaan jokaiseen museoon on oma lippunsa.

Suomenlinnassa ei ole tarjolla tavarasäilytyspalvelua, joten kantamukset kannattaa pitää kevyenä. Lämmin ja tuulenpitävä kerrospukeutuminen sekä tukevat kävelykengät ovat hyvä varustus linnoituksen mukulakivireiteille. Sateen sattuessa sadeviitta toimii sateenvarjoa paremmin saaristo-olosuhteissa, ja aurinkoisella kelillä kannattaa olla aurinkolasit ja -suoja matkassa.

Avotulen teko ja grillaaminen, myös kertakäyttö­grillin ja retkikeittimen käyttö, on kielletty maanomistajan hallintopäätöksellä koko Suomenlinnan alueella kaikkina vuodenaikoina. Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde ja erittäin korkean statuksen suojelukohde. Maailmanperintökohde on koko maailman mittakaavassa kulttuuriperinnöltään korvaamattoman arvokas kokonaisuus maisemaltaan ja rakennuskannaltaan. Suomenlinnan alueella on myös uhanalaisia ja vaarantuneita luontotyyppejä. Kielto perustuu maanomistajan riskiarvioon sekä pelastustoimenpiteiden ja sään kannalta haastaviin ja vaihteleviin saaristo-olosuhteisiin. Grillien ja retkikeitinten huolellisen käytön ohjeistaminen ei ole mahdollista eikä grillaukseen tai retkikeittimen käyttöön ole mahdollista osoittaa turvallista paikkaa.

Suomenlinnan asukkailla on oikeus grillata huoneistokohtaisilla piha-alueillaan ja vuokratuilla patioillaan grillaukseen osoitetuilla paikoilla omissa pihapiireissään.

Omia tai saaren kaupasta tai kahviloista ostettuja eväitä voi kuitenkin nautiskella Suomenlinnassa. Autathan pitämään linnoituksen siistinä siivoamalla jälkesi!

Suomenlinna-tunnelissa kulkeminen on sallittua yksinomaan hälytys- viranomais- ja huoltotehtävissä. Turvallisuussyistä tunneliin ei myönnetä pääsyä muissa tarkoituksissa.

Suomenlinnassa liikutaan pääosin jalan, eikä linnoituksesta voi vuokrata polkupyöriä, lastenrattaita, kärryjä tai pyörätuoleja.

Suojellun maailmanperintökohteen reitit ovat hiekkateitä tai mukulakivipäällysteisiä reittejä, joilla liikkuminen esimerkiksi pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa voi olla hankalaa.

Suomenlinna on autoton alue, jossa vain huoltoajo on sallittua. Auton saa tuoda saareen tavarankuljetusta tai esimerkiksi juhlien järjestämistä varten. Autojen kuljettaminen lautalla maksaa. Lue lisää auton kuljettamisesta Suomenlinnan Liikenteen verkkosivuilta.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Suomenlinna on merilinnoitus, joten siellä ei ole varsinaista linnaa. Lisää linnoituksen erityispiirteistä voit lukea täältä:

Suomenlinnassa on noin 350 asuntoa. Suurin osa asunnoista on valtion omistamia vuokra-asuntoja, joiden vuokraamisesta, korjaamisesta ja huollosta vastaa Suomenlinnan hoitokunta. Lisäksi on joitakin yksityisessä omistuksessa olevia taloja.

Jokaista vapautuvaa valtion vuokra-asuntoa haetaan erikseen, eikä asuntojonoa ole. Asuntoja vapautuu melko harvoin, tavallisesti muutamia vuodessa, ja niistä tiedotetaan täällä:

Suomenlinnassa on monta ravintolaa, kahvilaa ja baaria. Kaikki ovat avoinna kesäkaudella toukokuun ja syyskuun välillä, mutta osa ravintoloista ja kahviloista palvelee kävijöitä ympäri vuoden.

Kurkkaa aukioloajat, tapahtumat ja muut ajankohtaiset asiat täältä:

Yöpyminen on mahdollista ympäri vuoden Hostel Suomenlinnassa ja Villa Silossa, sekä keväästä syksyyn saunallisessa rantamökissä. 

Lue lisää Suomenlinnan palveluista:

Telttailu tai leiriytyminen Suomenlinnassa on kielletty.

Suomenlinnassa ei ole pankkiautomaattia. Pankkikortit ja luottokortit käyvät maksuvälineinä useimmissa paikoissa.

Suomenlinnassa ei ole luolia, vaan linnoituksen yhteyteen rakennettuja tunneleita. Osa tunneleista on avoinna vierailijoille. Kävijät liikkuvat tunneleissa omalla vastuullaan. Varsinkin pidempiin tunneleihin kannattaa varustautua taskulamppujen kanssa. Tunneleita on eniten Kustaanmiekalla ja Susisaarella. Niiden suuaukot on merkitty matkailijan karttaan.

Kyllä saa. Koiria koskevat linnoituksessa samat säännöt kuin muuallakin Helsingissä. Koirat tulee pitää kytkettyinä, eikä niitä saa päästää lasten leikkipaikoille tai uimarannalle. Omistajan tai koirasta vastuussa olevan on myös kerättävä koiran jätökset. Avustaja- ja opaskoirat ovat tervetulleita kaikkiin Suomenlinnan kohteisiin ja lemmikin kanssa voi vierailla monissa palvelupisteissä.

Onkiminen on jokamiehen[-]oikeus, eikä se vaadi lupia. Heittokalastus edellyttää, että valtakunnallinen kalastonhoitomaksu on maksettu.