Siirry sisältöön
Kuvassa on Suomenlinnan linnoitusmuureja TYkistölahden rannalta Susisaaresta

Länsi-Mustasaaren eroosiokorjaukset

Länsi-Mustasaaren eroosiopolkujen korjaus alkaa kesäkaudella 2025. Korjauksen kohteena oleva kasvillisuuspinta vaatii kunnostuksen jälkeen kaksi kasvukautta vahvistuakseen ennen kuin se kestää kulkua.

Karttaan merkitty eteläinen valliosuus (patterit 3–4) suljetaan korjausten sekä kasvillisuuden vaatiman toipumisen ajaksi. Ethän mene aidatun alueen sisäpuolelle.

Kiitos, että autat meitä säilyttämään maailmanperintöä.

Suomenlinnan Länsi-Mustasaaren eroosiokorjausten työmaa-aluekartta

Suomenlinnan Länsi-Mustasaaren eroosiokorjausten työmaa-aluekartta. Karttalähde: Helsingin kaupungin karttapalvelu, arvokkaat kasvikohteet

1800-luvulla merihiekasta rakennetuille ja rakennussuojelulailla suojelluille puolustusvalleille sekä ranta-alueille on muodostunut viime vuosina runsaasti eroosiopolkuja sekä ihmisten toiminnan että ilmasto-olosuhteiden takia. Eroosion vuoksi vallien muotoa suojaava kasvillisuuspinta kuluu ja historiallinen puolustusrakenne hajoaa.

Valleja peittävä niitty koostuu monimuotoisesta ja arvokkaaksi luokitellusta kasvilajistosta. Nyt käynnistyvä korjaustyö on välttämätön kasvilajiston monimuotoisuuden ja historiallisen rakenteen säilyttämiseksi. Eroosiokorjaustöiden rakennuttajana toimii Suomenlinnan hoitokunta.

Aniliinin punainen, viisiterälehtinen ketoneilikka lukeutuu Länsi-Mustasaaren niittykasveihin

Silmälläpidettävä ketoneilikka kasvaa Länsi-Mustasaaressa.

Kuva eroosiovauriosta

Eroosiovaurio Länsi-Mustasaarelta ennen korjaustöiden alkua.

Jokainen voi vaalia Suomenlinnassa liikkuessaan maailmanperintökohteen kulttuuriperintöä ja luontoa pysymällä hiekkateillä ja pääreiteillä sekä noudattamalla kulunohjausta. Ethän poimi tai kerää Suomenlinnasta mitään linnoitukseen tai luontoon kuuluvaa.

Haluatko tietää lisää siitä, kuinka voit vierailla Suomenlinnassa vastuullisesti ja auttaa säilyttämään maailmanperintöä? Tutustu vastuullisen vierailun vinkkeihin: