LANGUAGE

DET RYSKA SVEABORG

Parader och soldatmanövrar

 

Paraderna var höjdpunkter i livet på fästningen. Övningsfälten var ofta kasernområdenas hierarkiska centrum, kring vilka garnisonens viktigaste byggnader brukade grupperas.  Övningsfältet på Stora Östersvartön avviker dock från denna allmänna modell för 1800-talet.

 

Öppet övningsfält

 

Exerceringsövningarna på ett öppet fält spelade en viktig roll i den ryska soldatutbildningen på 1800-talet. Soldaterna förbereddes enligt anvisningarna snarare för parader än för ett krig i terrängen. På fältet övade man bland annat gevärsgrepp, vändningar, bajonettstrid, paradmarsch, siktning och skjutning.

 

På den ryska huvudingenjörsförvaltningens typritningar från 1870-talet brukade paradfältet placeras i mitten av kasernen. I dessa planer fungerade torget som kasernområdets fasad och uttryckte den militära hierarkin. Officerarnas ställning markerades genom att gruppera kommendörs-, stabs- och högvaktsbyggnaderna på den ena sidan av torget och övriga socialt värdefulla byggnader på dess sidor. Ekonomibyggnaderna och soldaternas kaserner fick stå bakom de mest centrala byggnaderna. I de senare planerna placerades övningsfälten informellt vid kasernernas randområden, och terrängen samt kraven på arméns verksamhet styrde placeringen av byggnaderna. Sveaborgs övningsfält byggdes på den plats där det under den svenska tiden fanns matmagasin och små träbyggnader. I många avseenden följer Sveaborgs övningsfält inte typplanerna. Det är inte någon perfekt fyrkant som avgränsas av byggnader i ett strikt rutmönster, utan snarare ett icke formbundet område anpassat till terrängen som omges löst av hierarkiskt viktiga byggnader.

Paradplanen. Bild: HKM

Höjdpunkter och viktiga evenemang

 

Höjdpunkterna i livet på fästningen var olika parader och fester. Truppförbanden firade sina årsdagar och fester. De började med en gudstjänst som hela truppförbandet deltog i. Festligheterna fortsatte sedan med en middag för det egna truppförbandets officerare, som även cheferna för Sveaborgs övriga truppförband deltog i.

 

Särskilt viktiga evenemang var 300-årsjubileet för Romanovs härskarsläkt 1913 i Alexander Nevskijs kyrka, som hade reparerats och dekorerats för evenemanget, samt kejsar Nikolaj II:s besök på Sveaborg två år senare i februari 1915.

 

Den allra viktigaste händelsen var 100-årsjubileet av Sveaborgs erövring 1908, som firades pompöst på många olika sätt.

Festligheter på Paradplanen våren 1908, träkasernen i bakgrunden finns inte längre kvar. Bild: MV

Ryska soldater på Västersvartö. Bild: HKM

Text: Pasi Kolhonen och Maija-Liisa Tuomi

Webbutställningen Det ryska

Sveaborg är en del av programmet

för Finlands 100-årsjubileum.

 

DET RYSKA SVEABORG