
Strategia ja budjetti
Suomenlinnaa hallinnoivan valtion viraston, Suomenlinnan hoitokunnan työ pohjautuu vuoteen 2028 ulottuvaan strategiaan. Suomenlinnan kunnostus, hoito ja hallinnointi rahoitetaan valtion budjettivaroin sekä viraston oman toiminnan tuotoilla, jotka kattavat tavallisena vuotena noin kolme neljäsosaa budjetista.
Strategia
Suomenlinnan hoitokunnan strategia 2023–2028 valmistui joulukuussa 2022. Strategiatyön keskiössä oli muutaman viime vuoden aikana voimakkaasti muuttunut toimintaympäristö.
Strategia laadittiin sekä henkilöstöä että sidosryhmiä aktiivisesti osallistaen.
Hoitokunnan henkilöstön ja johtoryhmän kevään ja alkukesän aikana työskentelyn lopputuloksena luotiin toimintaympäristön skenaariot ja niiden pohjalta tunnistettiin tarpeita toimenpiteille. Ydinsidosryhmiltä kerättiin kyselyllä ja työpajassa odotuksia koskien hoitokunnan strategisia päämääriä. Syksyllä strategiatyössä keskityttiin itse strategian sisältöön, joka muodostuu missiosta, visiosta, arvoista, strategisista tavoitteista ja linjauksista. Opetus- ja kulttuuriministeriölle esiteltiin tulosneuvotteluissa syksyllä 2022 alustava versio strategiasisällöstä. Strategia hyväksyttiin johtokunnassa helmikuussa 2023.
Tutustu strategiaan

Strategia on hoitokuntalaisten kaiken työn pohja ja toimii ohjenuorana jokaisen päivittäisessä työssä ja sen suunnittelussa.
Budjetti
Suomenlinnan kunnostus, hoito ja hallinnointi rahoitetaan valtion budjettivaroin sekä viraston oman toiminnan tuotoilla, jotka kattavat tavallisena vuotena noin kolme neljäsosaa budjetista.
Hoitokunnan tulot muodostuvat pääosin asuntojen ja toimitilojen vuokrista sekä maksullisena palvelutoimintana tehtävän maisemanhoidon ja kokous- ja juhlatilojen tuotoista. Esimerkiksi vuonna 2020 viraston budjetti on noin 15 miljoonaa euroa.
Hoitokunta tekee paljon yhteistyötä Suomenlinnan vankilan kanssa, ja vankityönä toteutettavien hankkeiden rahoitus tulee oikeusministeriöltä.
Budjetista katetaan kaikki toiminta: mm. kaikkien Suomenlinnaan kuuluvien kahdeksan saaren ja niillä sijaitsevien rakennusten ja asuntojen restaurointi, Suomenlinnan ylläpito, isännöinti, linnoituksen esittely kävijöille, alueen ja viraston hallinnointi sekä noin 70 vakituisen sekä lukuisten kausityöntekijöiden palkat.