Siirry sisältöön

Mitä maailmanperintö on?

Maailman­perinnön katsotaan olevan koko ihmiskunnan yhteistä omaisuutta ja pääomaa, ja siten sen suojelu on maailman kaikkien maiden asia.

Maailman­perintö­sopimus on maailman­laajuinen päätös edistää ainutlaatuisen kulttuuri- ja luonnon­perinnön vaalimista ja säilyttämistä tuleville sukupolville. 

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco hyväksyi vuonna 1972 kansainvälisen yleissopimuksen maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi.

Lisää arvostusta ja levittää tietoa

Maailmanperintö­sopimuksen tavoitteena on eri kansakuntien ainutlaatuisen perinnön arvostuksen lisääminen ja sitä koskevan tiedon levittäminen. Sopimukseen perustuvalla kansainvälisellä yhteistyöllä voidaan pelastaa, vaalia ja kunnostaa yleis­maailmallisesti merkittävää kulttuuri- ja luonnon­perintöä.

Sopimuksen ratifioineet valtiot voivat ehdottaa kohteita maailman­perintö­luetteloon. Luettelon kohteista päättää Maailman­perintö­komitea. Komitea seuraa maailman­perintö­kohteiden tilaa ja suuntaa maailman­perintö­rahaston varojen käyttöä. 

Maailman­perintö­sopimuksen ovat ratifioineet 193 maata. Suomi ratifioi maailman­perintö­sopimuksen vuonna 1987.

Kohteet maailmalla

Maailman­perintö­luettelossa on kulttuuri­perintö­kohteita, luonnon­perintö­kohteita sekä näiden yhdistelmiä. Kohteita on maailmassa yhteensä yli 1200: niistä kulttuurikohteita on lähes 80 prosenttia ja luontokohteita noin 20 prosenttia. Yhdistelmä­kohteita on muutamia kymmeniä.

Tutustu maailmanperintöluetteloon Unescon sivuilla.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Luetteloa pyritään tasa­painottamaan siten, että aliedustetuilta maan­tieteellisiltä alueilta saataisiin enemmän kohteita.

Jos maailman­perintö­kohde näyttää olevan uhattuna esimerkiksi aseellisen konfliktin, luonnon­katastrofin, hallitsemattoman matkailun tai kohteessa tai sen välittömässä läheisyydessä tapahtuvan rakentamisen vuoksi, se voidaan sisällyttää uhanalaisen maailman­perinnön luetteloon. Mikäli kohde menettää jonkin keskeisen ominais­piirteensä, jonka perusteella se on luetteloon valittu, se voidaan poistaa luettelosta.

Kulttuuriperintökohteet: Mestari­teos tai todisteita kulttuurista

Maailman­perintö­luettelon kulttuurikohteilta edellytetään, että ne ovat inhimillisen luovuuden mestariteoksia tai poikkeuksellisen merkittäviä todisteita olemassa olevasta tai jo hävinneestä kulttuurista.

Ne voivat edustaa merkittävän historiallisen aikakauden rakennus­tyyppejä tai kuvastaa tietyn kulttuurin perinteistä asutusta. Ne voivat myös liittyä tapahtumiin, eläviin perinteisiin, aatteisiin, uskontoihin ja uskomuksiin tai taiteellisiin ja kirjallisiin teoksiin.

Kulttuuri­perintö­kohteita ovat esimerkiksi Kiinan muuri, Ateenan Akropolis sekä Tallinnan vanha kaupunki.

Luonnonperintökohteet: Kaunis maisema tai uhanalaisen lajin koti

Luonnon­perintö­kohteet kertovat maapallon historian tärkeästä kehitysvaiheesta tai ovat esimerkkejä käynnissä olevasta ekologisesta tai biologisesta muutoksesta. Ne voivat edustaa poikkeuksellisen kaunista maisemaa tai olla uhanalaisen eläinlajin asuinpaikkoja.

Luonnon­perintö­kohteita ovat muun muassa Grand Canyon ja Galápagossaaret.

Suomessa on yksi luonnon­perintö­kohde ja kuusi kulttuuri­perintö­kohdetta.

Suomen seitsemän maailman­perintö­kohdetta ovat Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammal­lahden­mäen pronssi­kautinen hautaröykkiö­alue, Struven ketju, Suomenlinnan merilinnoitus sekä Meren­kurkun saaristo.

Näistä Merenkurkun saaristo on ainoa luonnon­perintö­kohde, kaikki muut kuuluvat kulttuuri­perintö­kohteisiin.

Vanha Rauma

Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunki­­alue. Se on yhä kaupungin sydän, jossa asutaan, eletään, käydään kauppaa, työskennellään ja harrastetaan ympäri vuoden historiallisessa ympäristössä. Vanha Rauma liitettiin maailman­perintö­luetteloon vuonna 1991. Siirry lukemaan lisää Vanhan Rauman verkkosivuille.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Petäjäveden vanha kirkko

Petäjäveden vanha kirkko on pohjoisen puuarkkitehtuurin muistomerkki. Vuosina 1763–1765 rakennettu kirkko edustaa pohjoismaista, luterilaista kirkko­arkkitehtuuria ja hirsirakentamis­taidon pitkää perinnettä. Petäjäveden kirkko merkittiin maailman­perintö­luetteloon vuonna 1994. Siirry lukemaan lisää Petäjäveden vanhan kirkon verkkosivuille.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Verla on ainutlaatuinen ja eheä tehdas­kokonaisuus Suomen metsäteollisuuden varhaisvuosilta. Kokonaisuutta täydentävät voimalaitokset ja työväen asunnot. Vastaavista teollisuus­yhdyskunnista vain muutama on säilynyt meidän päiviimme asti. Verla on ollut maailman­perintö­luettelossa vuodesta 1996. Siirry lukemaan lisää Verlan verkkosivuille.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Sammal­lahden­mäen pronssi­kautinen hautaröykkiö­alue

Sammallahden­mäki on muinaisjäännös­alue, joka kertoo skandinaavisella pronssikaudella ja varhaisella rautakaudella eläneen yhteisön uskonnosta ja hautaustavoista Länsi-Suomessa. Sammallahden­mäki merkittiin maailman­perintö­luetteloon vuonna 1999 Suomen ensimmäisenä arkeologisena kohteena. Siirry lukemaan lisää Sammallahdenmäen verkkosivuille.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Struven ketju

Struven kolmio­mittausketju edustaa maailman­perintö­luettelossa tieteen ja tekniikan historiaa. Mittauksen avulla selvitettiin 1800-luvulla maapallon kokoa ja muotoa. Ketju koostuu kymmenen valtion alueella sijaitsevista mittauspisteistä, joista kuusi sijaitsee Suomessa. Maailman­perintö­luettelossa Struven ketju on ollut vuodesta 2005 lähtien.

Siirry lukemaan lisää Struven ketjun verkkosivuille.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo ja Höga Kusten Ruotsin puolella muodostavat geologisen kokonaisuuden, jossa viime jääkauden aiheuttama maankohoamis­ilmiö on nähtävissä ainutlaatuisella tavalla. Merenkurkun saaristo otettiin maailman­perintö­luetteloon Suomen ensimmäisenä luonnon­perintö­kohteena vuonna 2006. Siirry lukemaan lisää Merenkurkun verkkosivuille.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Opi maailman­perinnöstä! -sivustolle on koottu materiaalia maailmanperintö­kasvatuksen ja perusopetuksen tueksi. Sivusto on tarkoitettu opettajien materiaali­pankiksi tai itse maailman­perintöön, kestävään kehitykseen ja aineettomaan kulttuuri­perintöön perehtymiseen. Siirry sivustolle.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Maailman­perintö­­kohteissa kiertänyt Yhteinen maailman­perintömme -näyttely löytyy myös verkkonäyttelynä. Näyttely toimii hyvin esimerkiksi ennakko­perehtymisenä ennen vierailua kohteessa niin yksittäiselle matkailijalle kuin koululais­ryhmälle tai perheelle. Sivustolta löytyy tehtävä­paketti ja mallivastaukset. Vieraile Yhteinen maailmanperintömme -verkkonäyttelyssä.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoa maailman­perinnöstä

Suomen maailman­­­perintö­­­kohteiden yhdistys

Suomen maailman­perintö­kohteiden yhdistys ry perustettiin vuonna 2016. Yhdistyksen tarkoituksena on Suomen maailman­perintö­kohteiden yhteistyön kehittäminen ja niiden vaikuttavuuden lisääminen. Yhdistys edustaa Suomen kohteita kansallisella, pohjoismaisella ja muulla kansainvälisellä tasolla. Tavoitteena on kasvattaa kohteiden osaamista ja voimavaroja yhteistyön kautta. Siirry Suomen maailman­perintö­kohteiden yhdistyksen sivuille.(siirryt toiseen palveluun, avautuu uuteen ikkunaan)