Ajankohtaista

Viaporin Kekrin kulisseissa

Kaikki alkoi viime syksynä. Opinnot Haaga-Heliassa olivat hädin tuskin kerenneet kunnolla alkaa, kun me fuksit saimme aivan mielettömältä tuntuvan projektin käsiimme: järjestäisimme Suomenlinnassa suuren Kekri-tapahtuman.

Viaporin Kekri on vanhan suomalaisen pakanajuhlan paluu. Kekri, tämä muinainen sadonkorjuujuhla, koostui runsaista syömingeistä ja juhlimisesta, ja se merkitsi sekä kalenterivuoden että sadonkorjuun loppumista. Nyt se haluttiin tuoda nykypäivään, ja toteutuksen taustalla oli halu promotoida Suomenlinnaa vierailukohteena myös kesäkauden ulkopuolella, sekä luoda konkreettinen projekti Haaga-Helian restonomiopiskelijoille. Näin syntyi Viaporin Kekri vuonna 2015.

Kuuntelimme viime syksynä luentoa Viaporin Kekristä: edellisvuonna tapahtumassa oli ollut jo muutama tuhat kävijää, ja saaren joka kolkassa oli järjestetty toinen toistaan mielenkiintoisempaa ohjelmaa. Meille näytettiin kuvia tapahtumasta ja olimme haltioissamme. Tämän tapahtuman järjestämiseen haluan todella osallistua, ajattelin. Ilmoittauduin tekemään mitä tahansa tehtäviä mitä oli tarjolla. Pari viikkoa hurahti ja löysin itseni ilta toisensa jälkeen koululta suunnittelemassa ja valmistelemassa tätä mahtavaa tapahtumaa tiiviin Kekri-tiimimme kanssa. Teimme aikatauluja tapahtumapäivälle, neuvottelimme yhteistyökumppaneiden kanssa, pohdimme nettisivuja ja some-postauksia sekä suunnittelimme konsepteja eri juhlatiloihin.

Me teimme sen!

Kaikki tämä organisointi ja tiimityöskentely oli uutta ja kiehtovaa; viimeisenä viikkona ennen Kekriä malttoi hädin tuskin nukkua. En osannut aavistaa, että tapahtuman toteuttaminen vaatii noin miljoonan pienen palasen loksauttamista paikoilleen. Mutta kun itse tapahtumapäivä koitti, huomasimme että nämä kaikki palaset olivat juuri oikeilla paikoillaan – saimme olla ylpeitä saavutuksestamme.

Kävijöitä tapahtumassa oli noin 4000 ja ohjelman ehdottomia suosikkeja olivat muun muassa Pienpanimoiden olutfestivaali Tenalji von Fersenissä, kellotornin kierrokset ja erinäiset teatteri- ja taideteokset. Tapahtuman vieraat pääsivät paikkoihin, jotka ovat yleensä suljettuna yleisöltä.

Projekti ei kuitenkaan jäänyt tähän, vaan kirjoitimme kokemuksesta jälkikäteen raportin ja kävimme läpi saamiamme risuja ja ruusuja, sekä tietenkin sitä, mitä olimme tästä kaikesta oppineet.

Työharjoitteluun Suomenlinnaan

Mitä itse huomasin pohtivani Viaporin Kekrin parissa työskennellessäni, oli se, että Suomenlinna voisi olla mielenkiintoinen työpaikka. Kekri avasi silmäni täysin uudelle Suomenlinnalle: se onkin paljon monipuolisempi ja kiinnostavampi kuin olin aikaisemmin kuvitellut, olinhan aina käynyt siellä vain satunnaisilla kesäretkillä. Lisäksi olin nyt inspiroitunut Suomenlinnan tapahtumakoordinaattorin Paula Lappalaisen työstä. Päätin hakea työharjoitteluun Suomenlinnaan: jännityksestä kankeana matkustin lautalla työhaastatteluun ja parin viikon jälkeen minua odottikin iloiset uutiset: viettäisin kesän Suomenlinnan matkailuneuvonnassa työharjoittelussa.

On hassua, miten pienistä asioista elämän suuremmat suunnat saavat alkunsa: en olisi osannut viime syksynä vielä aavistaa miten suuri merkitys Suomenlinnalla tulee minulle olemaan. Olen oppinut aivan valtavasti Viaporin Kekrin ja työharjoitteluni kautta.

Yhteistyö kantaa hedelmää

On mahtavaa, että opintoihimme kuuluu näin ainutlaatuisia projekteja. Pääsemme aitoon ympäristöön toteuttamaan jotain suurta ja sellaista, josta voimme oppia ja jonka parissa voimme kehittyä. Tänä vuonna toimin Viaporin Kekrissä yhtenä projektipäälliköistä. Vastaan muun muassa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden koordinoinnista sekä tapahtuman ja sen konseptien kehityksestä. Sen lisäksi että me opiskelijat hyödymme tästä tapahtumasta, tuo se myös runsain määrin kävijöitä marraskuiseen Suomenlinnaan ja näkyvyyttä saaren eri toimijoille ja käyntikohteille.

Tapahtuman valmistelu on tänä vuonna ollut erilaista. Ei pelkästään siksi että oma vastuualue on huomattavasti isompi, vaan myös koska tiimimme ja tapahtumassa työskentelevät ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat uusia. Opiskelijat ovat kehittäneet upeita ohjelmanumeroita muun muassa kellotorniin, Pajasaliin, Paarlastihuoneeseen ja Korppukuivaamon käytäviin. Me projektipäälliköt olemme innostuneina kuunnelleet näitä ideoita ja odotamme jo malttamattomina itse h-hetkeä.

Viaporin Kekri järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa ja luvassa on entistä jännittävämpää ohjelmaa. Tule ja koe vuoden pimein juhla. Viaporin Kekri Suomenlinnassa lauantaina 3.11.!

Taru Granholm
2. vuoden restonomiopiskelija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Tutustu Viaporin Kekrin ohjelmaan osoitteessa www.viaporinkekri.fi ja tervetuloa tapahtumaan lauantaina 3.11.2018.
#ViaporinKekri2018

Kekripukin polttoseremonia vuonna 2015

Kaikki uutiset