
Tjänster
Suomenlinna är ett Unesco världsarv och en maritim stadsdel i Helsingfors. Sjöfästningen är hem för cirka 800 invånare och omkring 400-500 personer arbetar där. Populära sevärdheter och många tjänster väntar besökare året runt, bara en kort sjöresa från Salutorget, stadens centrum.
Det finns ingen separat inträdesavgift till fästningen. Du behöver en giltig biljett för färjan eller för vattenbussen som trafikerar från maj till slutet av september.
Kaféer, restauranger och barer
Suomenlinnas många restauranger, kaféer och barer är mysiga stopp. Det finns ett urval från små idylliska kaféer och lunchställen till gourmetmiddagsrestauranger.
Alla restauranger, kaféer och barer är öppna under sommarsäsongen med sina terrasser, och många av dem betjänar besökare även under vintersäsongen eller säsongsvis och vid evenemang utanför sommaren.
Fästningen har också ett eget mikrobryggeri, Suomenlinnas bryggeri.
Öppet året runt:

Bastion Bistro

Cafe Silo

Café Vanille

Linna Bar

Viapori Deli & Café

Restarang Adlerfelt

Restaurang Ravintola Suomenlinnan Panimo
Öppet säsongsvis:

Adler Wine House

Cafe Bar Valimo

Café Piper

Pizzeria Nikolai
Museer
Suomenlinna har fem museer. Två av dem, Krigsmuseet och Suomenlinna-museet, är öppna året runt. Ehrensvärd-museet, Ubåten Vesikko och Tullmuseet är öppna på sommaren.

Ehrensvärd-museet

Krigsmuseet

Ubåten Vesikko

Suomenlinna-museet

Tullmuseet
Museerna ligger utspridda över hela fästningen, och biljetter köps separat från varje museum. Museikortet och Helsinki Card gäller för alla museer i Suomenlinna. Tullmuseet har fri entré.
Guidad tur och digital guidning
På en guidad vandringstur besöker man historiska platser främst i områdena Susisaari och Kustaanmiekka, och får höra om fästningens fascinerande historia.
- Turer som är öppna för alla hålls veckovis året runt på engelska.
- Guidad tur finns också tillgänglig på beställning året runt på över 15 språk. Beställningsturerna varar vanligtvis 1 – 1,5 timmar. Förutom grundläggande guidning kan man beställa olika temaguidningar.
- Med Suomenlinnas mobilguidningar kan du utforska fästningen självständigt via en mobilguide som laddas ner till din smartphone, enligt ditt eget schema.
Logi
Att övernatta på Sveaborg är en fantastisk upplevelse. Du kan stanna året runt i det mysiga Hostel Suomenlinna eller Villa Silo. Dessutom finns en strandstuga att boka från tidig sommar till sen höst.
Kultur, konst och hantverk
Många konst- och hantverksarbetare bor och arbetar på Sveaborg, och du kan köpa deras unika produkter på fästningen.
Sveaborgs konsthantverkares butik b34
Från maj till september kan du köpa lokal produkter i den charmiga konsthantverksbutik b34. På butiken hittar du högkvalitativ konst och design tillverkad på Sveaborg samt ett fantastiskt urval av hantverk tillverkat på andra platser i Finland. Butiken ligger på Vargön, nära stora borggården och Ehrensvärds grav, i en gammal timrad spannmålsmagasin.
Gallerier och utställningslokaler
HAA Galleri är öppet året runt och dess utställningar byts ut varje månad. I Nordisk kulturkontakt Galleri Augusta anordnas kultur- och konst evenemang. HIAP Helsinki International Artist Programme anordnar några gånger om året Open Studios evenemang där besökare på fästningen kan bekanta sig med internationella residenskonstnärers verk.
Sommarteatern
Den populära sommarteatern ligger på Vargön, där sommarteatern har funnits sedan 1968. Föreställningarna arrangeras av Ryhmäteatteri. Publikplatsen har nästan 550 platser.
Sveaborgs bibliotek
Sveaborgs bibliotek, som har funnits sedan 1957, är en viktig del av öns kulturliv. Biblioteket anordnar evenemang, utställningar och författarträffar. Där kan du också läsa tidningar och använda datorer.
Sveaborgs bibliotek är det minsta av Helsingfors stadsbiblioteks enheter. Bibliotekets egen samling är liten, men material kan beställas från alla bibliotek i huvudstadsregionen.
Taidetoimijoiden työhuoneet
Lasistudio Hytti ligger i fästningens hjärta. Lasistudio Hytti drivs av glaskonstnären Anna Schroderus, men andra glaskonstnärer blåser också glas i studion. Glasblåsning kan följas under öppet studio dagar.
Pot Viapori keramikverkstad började sin verksamhet på Sveaborg redan 1973. Verkstaden anordnar ibland öppet studio evenemangen och utställningar. Produkter tillverkade i keramikverkstaden säljs också i Sveaborgs konsthantverkares butik b34.
Textilverkstad Lilli & Ninja är en verkstad för två konstnärer i bastion Hårleman, nära Piperparken. Där trycker Lilli Unkari textilier med silkscreenteknik. Hemtextilier och praktiska produkter tillverkade av naturmaterial ingår också i Lilli U-märket. Lilli skapar också tillsammans med kostymdesignern Ninja Pasanen individuella och unika kläder för de fyra fiktiva systrarna i SISKO-kollektionen. Textilverkstaden deltar ofta i öppet studio dagar och produkterna säljs också i Sveaborgs konsthantverkares butik b34.
Esa Toivanen har en fascinerande verkstad och studio i bastion Hårleman. Esa Toivanen använder främst trä och spik som material för att skapa imponerande konstverk. Esa berättar gärna för besökare om sitt arbete och livet på Sveaborg under öppet studio dagar.
Övriga tjänster
Matsäcksbod
Från början av maj till mitten av oktober kan du njuta av dina egna picknickmat i matsäcksboden, som är öppet varje dag från 9 till 19. Rummet ligger i en gul byggnad från den ryska perioden längs den Blå rutten, nära Sveaborgs badstrand.
- Från huvudbryggan är det cirka en kilometer till picknickrummet.
- Från maj till slutet av september trafikerar vattenbussen både till Artilleriviken och Kungsporten bryggor, varifrån det är cirka 500 meter till picknickrummet.
- Matsäcksboden har långa bord och bänkar för cirka 60 matgäster.
- Lokalen har också toaletter som kan användas som omklädningsrum för badstranden.
Lokalet kan inte bokas, utan det är öppet för alla besökare. Användare av picknickrummet bör dela lokalet med andra användare och ge dem möjlighet att njuta av sina måltider.
Lonna ön
Nästan ett stenkast norr om Sveaborgs huvudbrygga ligger den separata ön Lonna, vars restaurang, kafé, bar och allmänna bastu är öppna från sen vår till sen höst. Lonnas minmagasin kan hyras för grupper.
- Från början av maj till slutet av september trafikerar vattenbussen också till Lonna. Du kan också ta vattenbussen från Lonna till Sveaborg och från Sveaborg till Lonna.
- På Sveaborg avgår vattenbussen till Lonna från Artilleriviken eller Kungsporten bryggor.
Lonna är en del av Sveaborgs fästningsområde. Lonnas timrade bastu har loftbastur som värms upp med stora vedeldade bastuugnar. Båda basturummen rymmer 24 gäster åt gången. Lonna bastu är en allmän bastu som inte kan bokas för privata tillställningar.

Gästhamn
Sveaborgs gästhamn, som ligger vid kanten av torrdockan på Vargön, är en populär plats för stopp och övernattning. Gästhamnen betjänar båtfolk från valborg till slutet av september. I de renoverade lokalerna i det gamla ammunitionslagret finns hamnrestaurangen Valimo, och alla hamnens tjänster finns i samma byggnad.
- Gästhamnen nås sjövägen via farleden mellan Västra Svartön och Vargön, och till fots via vägen som går från bron på Vargön.
- Hamnen har cirka 40 bryggplatser med bomförtöjning. Förtöjning är avgiftsbelagd och sker i ankomstordning. Gästhamnen tar inte emot förhandsbokningar. Det säljs ingen bränsle på Sveaborg.
- Sveaborgs gästhamn är mycket populär. För att så många båtar som möjligt ska kunna få en båtplats och tillgång till hamnens tjänster på ett säkert sätt är det viktigt att följa förtöjningsanvisningarna vid bryggorna.
- Observera att den närliggande torrdockan är ett arbetsområde där tillträde är förbjudet av säkerhetsskäl.
Gästhamnen är den enda landningsplatsen för besökare på Sveaborg. De andra bryggorna på fästningsområdet är avsedda för myndigheter, försvarsmakten, färje- och vattenbusstrafik eller invånare, och förtöjning vid dem är inte tillåten. På grund av den livliga sjötrafiken, såsom vågorna från svenska färjor, kan förtöjning på andra platser orsaka farliga situationer.
Bastur
Bastion Bistros bastu har plats för åtta bastubadare åt gången och Eldstadskabinettet rymmer 16 personer. Det är möjligt att få mat- och dryckeservering från restaurangen till lokalen.
Officersklubbens bastu kan hyras för upp till 15 bastubadare. Utrymmet inkluderar också ett eldrum.