Gå till innehållet

Mer tillgängligt Sveaborg

Att ordna tillgänglig passage kan vara utmanande på en världsarvsplats. På Sveaborg genomförs regelbundna tillgänglighetskartläggningar, som ligger till grund för att underhålla och uppdatera platsens tillgänglighetsinformation.

Sveaborg kan vara en utmanande plats att röra sig på. Vägarna på världsarvsplatsen är belagda med antingen sten, grus eller sand. Ojämna stenbelagda sektioner kan inte helt undvikas. Det finns höjdskillnader i Sveaborgs terräng och vissa vägar är kuperade. Det finns också sektioner med svår sidolutning. Väderförhållanden påverkar vägarnas jämnhet och halkighet, men underhållet av Blå rutten och den lättare rutten prioriteras.

Att ordna tillgänglig passage kan ibland vara utmanande på världsarvsplatsen. Regelbundna tillgänglighetsundersökningar genomförs på Sveaborg, baserat på vilka platsens tillgänglighetsinformation underhålls och uppdateras.

Ett mer tillgängligt Sveaborg

För att säkerställa smidig rörelse inom fästningen genomförs regelbundna tillgänglighetsundersökningar, och information om tillgängligheten för viktiga platser sammanställs och uppdateras därefter.

Lättare rutt

En något lättare rutt löper parallellt med Blå rutten, vilket gör att de som använder hjälpmedel eller barnvagnar kan undvika några av de svåra sektionerna.

Förutom denna sida kan aktuell tillgänglighetsinformation baserad på väderförhållanden erhållas vid ankomst till Sveaborgs besökscenter under servicetider.

Lisätietoa vierailijakeskuksesta avautuu tästä linkistä uuteen välilehteen.(öppnas i nytt fönster)

Från färjan: Stigen från färjan är en plan sandbelagd väg med en mild lutning upp till kustvägen. Kustvägen har en plan sandyta förutom de stenbelagda regnvattengroparna vid kanterna. Från huvudbryggan svänger vägen till vänster mot Sveaborgs besökscenter.

Lättare rutt: Den lättare rutten börjar från huvudbryggan till höger när man svänger in på kustvägen. Kustvägen ändras från hörnet av Kustkasernen till en kort stenbelagd sektion, som också har en jämnare belagd sektion. Att gå på den jämnare beläggningen är något lättare med hjälpmedel.

Från kustvägen till huvudvägen: När man svänger till vänster från kustvägen till huvudvägen finns det en initial lutning, men vägen ansluter snart till huvudvägen, som har en kompakt och lätt att gå yta. Vid den lilla torget nära det ryska köpmanskvarteret svänger den lättare rutten till höger vid korsningen och passerar sedan Sveaborgs kyrka.

Efter kyrkan: Efter kyrkan, vid nästa korsning, svänger den lättare rutten till höger och går genom valvet på en ljus, plan stenbeläggning. Efter tunneln har rutten en brant utgång (16,1%).

Fortsätter rutten: Rutten fortsätter på en kompakt grusbeläggning och svänger mot Artilleribukten, ansluter till huvudvägen på Sveaborg vid korsningen belagd med jämna stenbeläggningar. Stenbeläggningen har minst sidolutning på vänster sida. Det är lämpligt att flytta till den smala kompakta sandvägen på höger sida av huvudvägen. Sandvägen är smal, särskilt vid regnvattendräneringen.

Vid Sveaborgs museum: Vid ingången till Sveaborgs museum är det lättare att nå museet via den jämnare beläggningen genom den stenbelagda sektionen.

Det finns inga separata gångvägar på världsarvsplatsen. Sveaborg utvecklas som ett så kallat bilfritt bostadsområde, men på grund av underhållskörningar och leveranser förekommer det ibland tung fordonstrafik på Sveaborgs vägar.

Att navigera vägarna med dålig syn kan vara utmanande, och det finns många platser i fästningsområdet där det finns fallrisk. Att röra sig genom svagt upplysta tunnlar är också svårt med dålig syn.

Måtten och utrustningen i de offentliga toaletterna på Sveaborg varierar. De tre offentliga toaletterna som listas nedan kartlades för tillgänglighet av Riesa Oy i november 2023, och tillgänglighetsinformationen nedan baseras på den kartläggningen.

Strandkasarmen (Sveaborg C1)

Den offentliga toaletten som ligger i anslutning till Sveaborgs besökscenter, färjeväntområdet, Restaurang Sveaborgs Bryggeri och HAA-galleriet är tillgänglig året runt under färjans trafikeringstider.

Ankomst: Huvudentrén är inte på gatunivå; tillgänglig tillgång sker via en ramp bredvid trappan. Det finns en regnvattengrop på vägen till rampen, och plattformen framför rampen har en lätt sidolutning. Rampen är gjord av halkfritt material. Entrédörren är tung att använda. Tröskeln vid entrén är 4,0 cm hög.

Tillgänglig toalett: Den tillgängliga toaletten ligger i slutet av färjeväntområdet, direkt från entrén. Dörren till den tillgängliga toaletten är över 85 cm bred och har ett horisontellt handtag. Det finns 75 cm utrymme på vänster sida av toalettstolen och över 80 cm fritt utrymme på höger sida. Stödhandtagen är fästa vid väggen. Det finns tillräckligt med fritt utrymme i rummet för en 1,5 m vändcirkel för hjälpmedel.

Adlerfelt (Sveaborg B1)

Den offentliga toaletten som ligger i anslutning till Restaurang Adlerfelt är tillgänglig året runt från morgon till sen kväll.

Ankomst: Den faktiska entrén är till vänster om huvudentrén. Det finns två steg vid entrén, med en total höjdskillnad på 9 cm. Entrédörren är tung att använda. Tröskeln vid entrén är 3,5 cm hög.

Tillgänglig toalett: Den tillgängliga toaletten ligger i slutet av korridoren, direkt från entrén, till vänster. Det finns en avfasad 5 cm hög tröskel i början av korridoren. Dörren till den tillgängliga toaletten är 82,5 cm bred och har ett horisontellt handtag. Det finns 80 cm fritt utrymme på båda sidor av toalettstolen. Stödhandtagen är fästa vid väggen. Det finns tillräckligt med fritt utrymme i rummet för en 1,5 m vändcirkel för hjälpmedel.

Sveaborgs museum (Sveaborg C74)

Den offentliga toaletten som ligger i anslutning till Sveaborgs museums café är tillgänglig året runt under museets öppettider. Museet är öppet varje dag förutom några få helgdagar. När karuselldörren är i bruk under museets öppettider hjälper personalen kunder som behöver mer tillgänglig ingång vid ytterdörren.

Ankomst: Tillgänglig tillgång sker genom dörrarna till vänster om huvudentrén. Entrédörren är tung att använda.

Tillgänglig toalett: Den tillgängliga toaletten ligger på vänster sida av lobbyn, i anslutning till Sveaborgs museums café. Dörren till den tillgängliga toaletten är över 85 cm bred och har ett horisontellt handtag. Det finns över 80 cm fritt utrymme på höger sida av toalettstolen. Stödhandtagen är fästa vid väggen. Det finns tillräckligt med fritt utrymme i rummet för en 1,5 m vändcirkel för hjälpmedel.

Sveaborgsmuseet

Museet, som är öppet året runt, är på två våningar. Utställningsutrymmena på första våningen är tillgängliga. Den andra våningen kan nås med personalens hjälp via en hiss i kontorsområdet, som har automatiska skjutdörrar. Auditoriet är tillgängligt. Byggnaden har en tillgänglig toalett.

Ehrensvärd-museet

Museet, som är öppet under sommaren, ligger på Stora borggården, på andra våningen i Kommendantens hus, högst upp i en lång trappa. Det finns ingen tillgänglig väg till museet.

Ubåten Vesikko

Ubåten Vesikko, som är öppen under sommaren, är inte rullstolsanpassad. En virtuell rundtur i Vesikko kan nås via denna länk, som öppnas i en ny flik.

Krigsmuseets manege

Ingången nås via en ojämn och sluttande ramp på grund av kullerstenar, med nivåskillnader i slutet (35 + 65 mm). Dörrarna är stora och tunga att öppna, men personalen hjälper till när det är möjligt. Utställningen är på en våning, och det finns sittplatser i utställningsutrymmet för att vila. Hjälpmedel finns att låna från museets huvudentré (1 manuell rullstol och 2 rollatorer). Museet har en tillgänglig toalett.

Tullmuseet

Det finns trappor vid museets ingång. Inne i museet finns det trånga utrymmen och höga trösklar.

Tjänsterna är listade i alfabetisk ordning.

Bastion Bistro

Det finns en ramp vid ingången, och restaurangen har en tillgänglig toalett.

Cafe Bar Valimo

Det finns nivåskillnader vid ingången, så hjälp behövs. Det är möjligt att röra sig inne med rullstol. Den smalaste dörröppningen har en fri bredd på 75 cm. Vägen genom restauranghallen är rampad. Vissa bord på terrassen är tillgängliga med rullstol. Restaurangen har en rymlig, måttligt tillgänglig toalett.

Cafe Silo

Det finns trappor vid ingången till kaféet.

Cafe Piper

Kaféet ligger i en park, på toppen av en kulle. Vägen som leder till parken har en mild uppförsbacke. Det finns en trappa vid ingången. Vissa bord på klippterrassen är tillgängliga med rullstol.

Cafe Vanille

Det finns trappor vid ingången till kaféet.

Linna Bar

Vägen till Linna Bar följer mestadels den lättare vägen, men den sista delen är svåra kullerstenar. Kaféet är på en våning. Det finns en ramp vid ingången, och baren har en tillgänglig toalett.

Pizzeria Nikolai

Pizzeria Nikolai kan nås med rullstol med hjälp via en brant ramp.

Restaurang Adlerfelt

Ingången är nästan på marknivå. Restaurangen har en tillgänglig toalett.

Restaurang Sveaborgs Bryggeri

Det finns en ramp vid ingången. Anläggningen har en tillgänglig toalett.

Sveaborgs centrums kafé

Det finns en nivåskillnad vid byggnadens huvudentré, men den är rampad. Byggnadens framsida är stenlagd och har bänkar för vila. Kaféet ligger på första våningen i centrum. Byggnaden har en tillgänglig toalett.

Viaporin Deli & Café

Det finns en ramp vid ingången. Anläggningen har en tillgänglig toalett.

Riesa Oy, som fokuserar på att främja tillgänglighet och jämlikhet, har besökt Sveaborg 2022, 2023 och 2024 för att kartlägga tillgängligheten på huvudvägen och de viktigaste tjänsterna.