
Sevärdheter
Unescos världsarvsområde Sveaborg är en av Finlands mest populära sevärdheter. Sjöfästningen är dock inte bara ett besöksmål, utan också en maritim stadsdel i huvudstaden där cirka 800 Helsingforsbor bor och beroende på säsong arbetar cirka 400-500 personer. Sveaborg ligger i skärgården utanför Helsingfors, bara en kort båttur från Salutorget.
Hela Sveaborgs område har cirka 200 byggnader från olika epoker spridda över 80 hektar. Enbart fästningen har cirka 6 kilometer murar och över hundra kanoner kvar.
Du kan njuta av Sveaborg med priset av en färje- eller vattenbusbiljett, eftersom det inte finns någon inträdesavgift till fästningen.
Den Blå Rutten Leder till Sevärdheter
Den blå rutten går genom fästningen från norr till söder. Rutten börjar vid huvudbryggan framför den rosa Rantakasarmi och Besökscentret och slutar vid Kungens port. Den cirka 1,5 kilometer långa rutten i vardera riktningen är markerad med blå skyltar i terrängen och en blå linje på kartor.
Längs den blå rutten hittar du också intressant tilläggsinformation om fästningen. Det finns informationsskyltar i det ryska köpmanskvarteret, vid kanten av kyrkparken, på stora borggården, vid torrdockans utsiktsplattform, i Piperparken och vid Kustaanmiekka.
En något lättare att gå rutt löper parallellt med den blå rutten.
Klicka på sevärdheterna nedan för att läsa mer om Sveaborgs huvudattraktioner.
Många av sjöfästningens tjänster fungerar också i historiska byggnader och befästningsanläggningar.
Den rosa rappade Bryggkasernen är huvudporten som byggdes under fästningens ryska period. Bryggkasernen dominerar Sveaborgs norra strand. HSL:s färja trafikerar från Salutorget till huvudbryggan som ligger framför Bryggkasernen.
- Huvudbryggan ligger framför Bryggkasernen, och Besökscentret väntar på dig direkt när du stiger av färjan, första dörren till vänster längs kustvägen.
- Från maj till slutet av september trafikerar vattenbussen till Tykistölahden brygga, som ligger cirka 500 meter från Bryggkasernen och Besökscentret.
Den valvade, plåttakade stenbyggnaden byggdes mellan 1868 och 1870. Den var avsedd för fredstida användning för 250 soldater.
En del av byggnaden användes som huvudvakt, som hade arrestceller, rum för vakter och tjänstgörande officer. Dessutom hade kasernen ett kök, besättningskvarter och toaletter.
Idag rymmer Bryggkasernen Sveaborgs Besökscenter, färjans väntrum och offentliga toaletter, Restaurang Ravintola Suomenlinnan Panimo och bryggeriets lokaler, HAA Galleri samt Viaporin Deli & Café.
Sveaborgs kyrka byggdes som en ortodox garnisonskyrka år 1854. Då hade byggnaden fem torn med lökkupoler. I början av den finska tiden ändrades utseendet på byggnaden, som dominerar Helsingfors södra horisont, och den gjordes om till en luthersk kyrka. Under renoveringarna togs lökkupolen bort från huvudkupolen, tornet byggdes om externt till att vara fyrkantigt och stöden för de små kupolerna lämnades under taket. Väggarna putsades släta.
- Avståndet från huvudbryggan till kyrkan är cirka 200 meter.
- Från maj till slutet av september trafikerar vattenbussen till Tykistölahden brygga, som ligger cirka 300 meter från kyrkan.
- Sveaborgs kyrka har en inträdesavgift från 1 juni till 31 augusti under kyrkans besökstider. Inträdesavgiften gäller inte medlemmar av domkyrkoförsamlingen eller personer under 18 år.
Fyr och Populär Bröllopskyrka
Kyrktornet fungerar fortfarande som en fyr som betjänar både flyg- och sjötrafik. Fyrens signal är fyra på varandra följande blinkningar, vilket representerar bokstaven H i morsekod, som symboliserar Helsingfors.
Sveaborgs kyrka är en populär bröllopskyrka, och olika evenemang och konserter hålls också där. Gudstjänster hålls vanligtvis den första söndagen i månaden och på helgdagar kl. 14. Kyrkans krypta hyrs också ut för småskaliga firanden.
Tillgänglighet: Rutten från huvudbryggan till kyrkan följer en mer tillgänglig väg. Vägen som leder till kyrkans huvudingång är brant (lutning cirka 14%) och det finns trappor längs rutten. Tillgången till kyrkogården och området framför huvudingången är mildare från paradfältets sida. Det finns en trappa vid kyrkans ingång. Lösa, rännformade ramper kan begäras från vaktmästaren. Ramperna är dock mycket branta och främst lämpliga för barnvagnar. Det finns trösklar när man går från huvuddörren till kyrksalen. Det finns trappor som leder till altaret. Det finns inga reserverade platser för rullstolsanvändare i kyrksalen; det enda fria utrymmet är i gången eller framför första bänkraden. Kryptan ligger i källaren. Närmaste tillgängliga toalett finns i färjans väntrum i Bryggkasernen.
Stora borggården, designad av Sveaborgs grundare Augustin Ehrensvärd, stod färdig på 1760-talet och fungerade som hela fästningens huvudsakliga torg och administrativa centrum. Borggården kantades av byggnader som Kommendantshuset, som fungerade som bostad för fästningens kommendanter, och huvudvakten.
- Avståndet från huvudbryggan till Stora borggården är cirka en kilometer.
- Den blå rutten passerar genom Stora borggården.
- Från maj till slutet av september trafikerar vattenbussen till Tykistölahden brygga, som ligger cirka 200 meter från Stora borggården.
Den administrativa centrums status betonades också arkitektoniskt. Byggnadernas placering och torgens böjda fasader skapade ett falskt perspektiv som ökade torgets högtidlighet och storhet.
Ehrensvärds Grav
I mitten av torget finns Augustin Ehrensvärds grav, med ett imponerande monument designat av Sveriges kung Gustav III och färdigställt av Ehrensvärds son Carl August tillsammans med Johan Tobias Sergel.
Ehrensvärd dog 1772, men han var tillfälligt begravd någon annanstans i 10 år medan han väntade på att Viapori-graven skulle bli klar. Gravmonumentet färdigställdes slutligen strax före slutet av den svenska tiden i början av 1800-talet.
Museum och Bostadshus
Stora borggården skadades svårt under Krimkrigets bombardemang 1855, men är fortfarande en imponerande syn. Förutom Ehrensvärds grav finns nu Ehrensvärd-museet i det tidigare Kommendantshuset och bostadshus på torget. Lokalmajorens hus på den norra kanten av torget är en av de äldsta små flerbostadshusen i Helsingfors som fortfarande används som bostad.
Torrdockan är den äldsta i Finland och en av de äldsta fortfarande fungerande bassängdockorna i världen.
- Avståndet från huvudbryggan till dockan är cirka 600 meter.
- Från maj till slutet av september trafikerar vattenbussen till Tykistölahden brygga, som ligger cirka 200 meter från utsiktsplattformen.
- Du kan utforska torrdockan från utsiktsplattformen som ligger på Vargön och från informationsskyltarna där. Torrdockan är ett arbetsområde, och tillträde är förbjudet av säkerhetsskäl.
Byggandet av torrdockan började 1750. Dockbassängerna och underhållsbyggnaderna fungerade som bas för den svenska skärgårdsflottans Sveaborgs eskader fram till 1808. På 1760-talet byggdes fartyg för skärgårdsflottan vid dockan under ledning av den berömda skeppsarkitekten Fredrik Henrik af Chapman.
Under den finska tiden (1918–) huserade dockan först Statens flygplansfabrik, som tillverkade landets första flygplan. På 1930-talet användes dockans innerbassäng som ubåtsbas för flottan. Efter andra världskriget tog Valmet Oy över skeppsbyggnadsverksamheten och tillverkade först reparationsfartyg för Sovjetunionen.
Plats för Restaurering av Segelfartyg
Idag restaureras träsegelfartyg i den stora bassängen i torrdockan. Restaureringen av gamla fartyg sköts av Viaporin telakka ry, vars mål är att bevara kunskapen och färdigheterna relaterade till gamla segelfartyg och deras restaurering.
Området rymmer också en smedja, ett båtbyggeri och en segelmakarverkstad.
Det är särskilt intressant att följa aktiviteterna vid dockan under vårens sjösättning och höstens torrsättning, när den stora innerbassängen fylls med vatten
Under hela fästningens historia har flaggan vajat på Bastion Zander i södra Sveaborg vid Gustavssvärd. Bastion Zander byggdes mellan 1748 och 1750 som en del av en kedja av fyra bastioner. Bastionens murar består huvudsakligen av vertikalt huggna klippväggar, toppade med en låg bröstvärn utrustad med 14 kanonportar.
- Avståndet från huvudbryggan till Bastion Zander är cirka 1,5 kilometer.
- Vattenbussen stannar vid Kungens port på sommaren, varifrån det är cirka 100 meter till Bastion Zander.
Utforska Utvecklingen av Befästningsteknik
Vid Bastion Zander får du en bra överblick över bastionssystemet, dvs. Sveaborgs fästnings form och utvecklingen av befästningsteknik. Därifrån ser du tydligt hur kustbefästningarna som bevakar fartygsrutten från Kungens port höjdes under första halvan av 1800-talet och hur de i slutet av samma århundrade delvis täcktes med sandvallar när försvarsfronten vändes mot öppet hav.
Idag vajar flaggan på Bastion Zander alltid mellan 12 maj och 29 september. Flagghissningen går tillbaka till den 12 maj 1918, då den självständiga Finlands flagga hissades för första gången.
Senator Svinhufvud sade då i sitt tal:
”Nu är Finland fritt. Nu vajar Finlands flagga på denna gamla fästnings ås. Till minne av detta har senaten beslutat att namnet på Viapori-fästningen hädanefter ska vara Sveaborg. Må ingen fiende någonsin kunna dra ner denna flagga, utan må den alltid vaja här.”
Kungens port, som vetter mot Gustavssvärdssundet, är Sveaborgs symbol. Den byggdes som fästningens representationsport mellan 1753 och 1754 på platsen där skeppet som transporterade Sveriges kung Adolf Fredrik ankrade under hans besök för att inspektera fästningens byggnadsarbeten 1752.
- Avståndet från huvudbryggan till Kungens port är cirka 1,5 kilometer.
- Kungens port är den blå ruttens slutpunkt.
- Från maj till slutet av september stannar vattenbussen vid Kungens ports brygga.
Augustin Ehrensvärds Ord till Eftervärlden
Kungens port pryds av gesimser, ovala och runda gevärsportar samt minnestavlor. En av marmortavlorna som är fästa vid porten bär den berömda inskriptionen av fästningens grundare, Augustin Ehrensvärd, som översatt till svenska lyder: ”Eftervärld, stå här på egen grund och lita inte på andras hjälp.”
Restaurering och Särskilda Egenskaper
Krimkrigets bombardemang förstörde bryggan och en del av trapporna vid Kungens port. Porten restaurerades första gången under den finska tiden för det svenska kungaparets besök 1925. Sedan dess har porten restaurerats tre gånger, senast för fästningens 250-årsjubileum.
Kungens port är två våningar hög. Fasaden är inåtböjd och i mitten finns en rusticerad port inramad med marmorstenar. På 1770-talet omvandlades fästningsporten till en tvådelad vindbrygga och en brygga och Kungens trappor byggdes framför den av sandsten som hämtades från närheten av Stockholm.
Sveaborg hyste ett krigsfångeläger under de tidiga åren av Finlands självständighet från den 14 april 1918 till den 14 mars 1919. Efter slutet av inbördeskriget samlades totalt 8 000 fångar, röda gardister eller misstänkta röda, vid Sveaborgs läger. Var tionde fånge dog av hunger och sjukdomar. De som dog vid Sveaborgs läger fördes till Sandhamn för begravning.
- Avståndet från huvudbryggan till krigsfångelägrets minnesplats är cirka 200 meter. För att nå minnesplatsen, sväng vänster när du stiger av färjan och fortsätt längs kustvägen förbi Bryggkasernen. Minnesplatsen ligger på höger sida av vägen.
- Från maj till slutet av september trafikerar vattenbussen till Tykistölahden brygga, som ligger cirka 500 meter från minnesmärket.
Miljökonstverket vid krigsfångelägrets minnesplats designades av konstnären Marja Kanervo och invigdes den 28 september 2004. Konstverket består av två klippor, en naturlig och en huggen, samt en rektangulär sten. Verket skapades genom att modifiera och avgränsa miljön. Åren 1918 och 1919 är inristade i klippan, nötta av ständigt rinnande vatten. En platta fäst vid konstverket bär lägrets namn och datum.
Kasinopuisto-parken på Stora Östersjön valdes som minnesplats på grund av dess fridfulla läge bortom huvudrutterna och separat från de områden som användes för fånglägret.