Ajankohtaista
Suomenlinna on kiinnostava kohde talvilomalaisille
Poimi tästä vinkit vierailuun talvisessa maailmanperintökohteessa!
Suomenlinnan talvessa on omanlaista taikaansa. Kun linnoituksen muurit ja kulttuurimaisema peittyvät lumeen, maailmanperintökohteen arkkitehtuuri nousee uudella tavalla esiin. Leudollakin talvisäällä linnoituksen ympärille kietoutuva saariston luonto näyttää erilaiselta. Vuodenaikojen vaihtuessa, elämä jatkuu historiallisessa kohteessa tavalliseen tapaan; onhan Suomenlinna lähes 800 ihmisen koti monine palveluineen ja tapahtumineen.
Suomenlinna onkin otollinen paikka nauttia talvesta ulkoillen ja tutustuen linnoitukseen. Yksi tapa fiilistellä talvea, on ihailla tähtitaivasta. Suomenlinna tarjoaa siihen erityisen hyvän mahdollisuuden, sillä maailmanperintökohteessa vältetään valosaastetta. Jos sinua kiinnostaa oppia, mitä tähtikuvioita ja planeettoja taivaalta löytyy juuri nyt, voit tutustua Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n järjestämillä talviloman retkillä. Ilmoittautuminen 22.–25.2.2023 järjestettäville tähtiretkille alkaa keskiviikkona 15.2. noin klo 12. Retket ovat maksuttomia, mutta kannattaa olla nopea, sillä mukaan mahtuu 35 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.
Kaikki tapahtumat löydät Suomenlinnan tapahtumakalenterista.
Sukella historiaan ja kulttuuriin Suomenlinna-museossa, näyttelyissä ja gallerioissa
Ajalla 20.2.–12.3.2023 lapset (alle 17-vuotiaat) pääsevät maksutta Suomenlinna-museoon. Myös Museokortti käy Suomenlinna-museossa. Suomenlinnan päämuseo on kiinnostava paikka tutustua linnoituksen monivaiheiseen historiaan ja yläkerran näyttelyssä voi syventyä Suomenlinnan telakan nykypäivään Björn Elmgrenin valokuvanäyttelyssä Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke: valokuvia perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla. Telakka on Suomen vanhin ja yksi maailman vanhimmista edelleen toiminnassa olevista allastelakoista.
Suomenlinna-museon yhteydessä on myös kahvila ja museokauppa, josta löytyy paljon ideoita myös matkamuistoiksi.
HAA Galleriassa ja Galleria Augustassa järjestetään taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia ympäri vuoden, joista moni osuu myös talvilomien aikaan.
Tarkista aukioloajat Suomenlinnan tapahtumakalenterista.
Ohjelmaa kaiken ikäisille Sotamuseossa
Hiihtolomaviikolla Sotamuseoon vapaa pääsy ja koko perheelle sopivaa omatoimista ohjelmaa. Tutustu näyttelyihin hauskan museosuunnistuksen kanssa tai askartele lumihiutale tai maalaa itsellesi tunturipöllö tai värikäs pipo askartelutyöpajassa!
Suomen puolustusvoimien värikkäät vaiheet tulevat tutuksi Sotamuseon näyttelyissä. Sotamuseolla on Suomenlinnassa kaksi näyttelykohdetta: Sotamuseon Maneesi ja Tykistömaneesi. Sotamuseon Maneesissa ja Tykistömaneesissa on esillä näyttely Puolustusvoimat – 100 vuotta sodan ja rauhan töissä sekä erikoisnäyttely Sotilaan elämää meillä ja muualla.
Museossa on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Istahda Draken-hävittäjän ohjaamoon tai kokeile eri aikakausien univormuja ja varusteita lumipuvusta uusimpaan M/05 maastopuvun takkiin.
Istahda hetkeksi talvimaisemia värittämään. Värikynät ja -kuvat löydät Tykistömaneesin (C 81) lippukassan luota. Psst… Nappaa museovierailun päätteeksi vaikka pari värityskuvaa kotiinviemisiksi.
Viikolla 8 näyttelyihin voi tutustua hauskan museosuunnistuksen kanssa. Suunnistusvihkoja ja kyniä on jaossa Sotamuseon Maneesin (C77) Lipunmyynnissä.
Suomi sodassa -opastus johdattelee keskiviikkona 22.2.2023 klo 12.00 sodan kokeneiden suomalaisten elämänkohtaloiden äärelle. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia ja se alkaa Sotamuseon Maneesin lipunmyynnin luota. Opastukselle on vapaa pääsy. Mukaan mahtuu 20 henkilöä.
Tykistömaneesin ylätilassa voi askarrella lumihiutaleita ja maalata tunturipöllöjä päivittäin 20.2.–26.2.2023 klo 12.00–15.00. Tapahtumaan on vapaa pääsy eikä tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tule oman aikataulusi mukaan. Sotamuseo on avoinna maanantaina sekä keskiviikosta sunnuntaihin klo 11.00–16.30.
Herkuttele linnoitusvierailulla paikallisissa ravintoloissa ja kahviloissa,
viihdy lasillisella paikallisessa Linna Barissa
Linnoituksessa kiertelyn lomassa on mukava pitää lounastauko, piipahtaa kuumalle juomalle, jäädä illalliselle tai lasilliselle. Herkuttelu Suomenlinnan on olennainen osa kokonaisvaltaisempaa elämystä, sillä myös viihtyisät ravintolat, kahvilat ja baari palvelevat historiallisissa rakennuksissa, joiden tarinaan kävijä pääsee mukaan. Valinnanvaraa on pienistä idyllisistä kahviloista ja ruokapaikoista gourmet-tason illallisravintoloihin ja joka päivä auki olevaan paikalliseen, Linna Bariin, jossa on usein myös musiikkia tai muuta ohjelmaa.
Lue lisää Suomenlinnan ravintoloista ja kahviloista
Sininen reitti alkaa Suomenlinnan matkailuneuvonnasta
Sininen reitti on loistava tapa tutustua Suomenlinnaan. Sininen reitti kulkee linnoituksen halki pohjoisesta etelään keskeisten nähtävyyksien kautta. Reitti alkaa päälaiturilta Rantakasarmin edestä ja päättyy Kuninkaanportille. Noin 1,5 kilometrin pituinen reitti on merkitty viittoihin sinisin kyltein ja karttoihin sinisellä viivalla. Sininen reitti alkaa Suomenlinnan matkailuneuvonnasta, aivan päälaiturin lähellä sijaitsevasta vaaleanpunaisesta Rantakasarmista. Suomenlinnan matkailuneuvonta palvelee joka päivä klo 10–16. Aukioloaikoina voi tutustua myös Suomenlinnan johdantonäyttelyyn.
Suomenlinna ei ole esteetön vierailukohde.
Tutustu tästä helppokulkuisempaan reittiin Suomenlinnassa.
Majoitu Suomenlinnassa talviloma, staycation tai pieni irtiotto arjesta?
Niin kuin huomaat, Suomenlinnassa on paljon tekemistä. Jotta aika ei loppuisi aivan kesken, voit myös yöpyä linnoituksessa.
Hostel Suomenlinna on viihtyisä ja kodikas majatalo, josta löytyy perheillekin huoneita ja lemmikitkin ovat tervetulleita. Hostellilla on majoitustarjous ajalle 20.2–5.3.2023 tehtyihin varauksiin: 15% alennus vähintään kahden yön varauksiin saa hostellin nettisivuilla tehtyihin varauksiin mainitsemalla kommenttikentässä HIIHTOLOMATARJOUS.
Villa Silo on tyylikäs ja tunnelmallinen majoitusvaihtoehto. Huoneisto on hyvin varustettu ja siellä mahtuu yöpymään enintään neljä aikuista. Villa Silon sisustus henkii Suomenlinnan historiaa saaristolaistyylillä maustettuna.
Lue lisää majoituksesta Suomenlinnassa.
Saapuminen ja liikkuminen Suomenlinnassa
Suomenlinnaan pääsee vuoden jokaisena päivänä. Talvisinkin Kauppatorilta Suomenlinnaan liikennöivä HSL:n lautta kulkee vähintään kerran tunnissa aamuvarhaisesta yön pikkutunneille. Noin vartin kestävä lauttamatka on jo talvielämys sinällään; ihaile Helsingin siluettia mereltä ja ihmettele jäiden kolinaa lautan kylkiin. Lautta on osa julkista liikennettä, ja sinne käyvät kaikki voimassaolevat HSL:n liput. Lauttaa voi odotella lämpimässä: Kauppatorilla Helsingin olympialaisia varten vuonna 1952 rakennetussa Matkustajapaviljongissa ja Suomenlinnassa vaaleanpunaisessa Rantakasarmissa päälaiturin vieressä, jossa on myös yleisö-wc. Molemmat tilat ovat avoinna lautan liikennöintiaikoina.
Liikuthan Suomenlinnassa varoen ja vastuullisesti! Kaikilla reiteillä ja poluilla ei ole talvikunnossapitoa. Linnoituksessa on paikoin liukasta ja linnoitusrakenteet, muurit ja vallit ovat pääosin aitaamattomia. Kunnioitathan Suomenlinnassa asuvien kotirauhaa.
Lue lisää vastuullisesta vierailusta
Vierailuun kannattaa varustautua sään mukaisesti lämpimällä ja tuulenpitävällä vaatetuksella ja mukavilla jalkineilla.
Tervetuloa talviseen maailmanperintökohteeseen!
Kaikki uutiset