Ajankohtaista
Sotamuseo kertoo Suomen sotien tarinan
Suuren punatiilisen rakennuksen ovella liehuu Suomen lippu. Sisäänkäynniltä avautuu laaja tila, jossa voi tutustua Suomen sotahistoriaan itsenäistymisestä aina nykypäivään saakka. Tilassa on nähtävillä eri aikakausien univormuja, panssarivaunuja, aseita ja muuta esineistöä runsain mitoin.
Sotamuseo on sijainnut Suomenlinnassa 1930-luvulta lähtien. Nykyisiin tiloihin Sotamuseo siirtyi vuonna 1989. Pysyvä näyttely uudistettiin vuonna 2018 ja samalle se laajeni myös viereiseen Tykistömaneesin rakennukseen.
Sotamuseon kokonaisuus käsittää tällä hetkellä kolme kohdetta: Sotamuseon Maneesin, Tykistömaneesin sekä sukellusvene Vesikon. Sotamuseon kokoelmaa on kerätty pitkään ja se on Suomen laajin sotahistoriaan liittyvä kokoelma.
Näyttelypäällikkö Lauri Haaviston mukaan näyttelyssä riittää tutkittavaa useammallekin vierailukerralle.
– Vastaavaa esineistöä ei löydy mistään muualta, Haavisto sanoo.
Sukellusveneen ahtaus yllättää kävijät
Myös sukellusvene Vesikko on ainutlaatuinen käyntikohde. Turussa rakennettu sukellusvene on ainoa, johon voi Suomessa päästä kurkistamaan sisälle. Vesikko osallistui talvisotaan ja jatkosotaan yhdessä neljän muun suomalaisen sukellusveneen kanssa.
Vesikko avattiin yleisölle vuonna 1973. Sodan jälkeen sukellusvene oli Katajanokalla osina, josta se kuljetettiin viidessä osassa Suomenlinnaan ja restauroitiin käyntikohteeksi.
Haaviston mukaan sukellusvene näyttää isommalta ulkoapäin ja sisätilojen pienuus yllättää monet kävijät.
– Vesikossa näkee sukellusveneen ahtauden: kuinka pienessä tilassa kaksikymmentä sukellusvenemiestä on operoinut, Haavisto kertoo.
Sukellusveneitä operoitiin Toisessa maailmansodassa Suomenlinnasta käsin. Vesikon nykyinen sijainti Suomenlinnan Susisaarella onkin siten hyvin perusteltu.
Sotamuseossa Suomen sotahistoriaan voi tutustua matalalla kynnyksellä koko perheen kanssa
Etenkin ulkomaalaiset kävijät yllättyvät Sotamuseossa Suomen sotahistorian monimutkaisuudesta. Nykyisin museovieraista noin puolet on ulkomaalaisia.
– Tavoitteemme on tarjota selkeän visio Suomen sotahistoriasta. Haluamme, että ihmisille jää vierailusta jotain käteen, Haavisto sanoo.
Sotamuseo haluaa tukea myös lasten ja nuorten tutustumista Suomen sotahistoriaan tarjoamalla ilmaisen sisäänpääsyn kaikille alle 18-vuotiaille.
Sotamuseolla järjestetään ympäri vuoden erilaisia teemaopastuksia ja tapahtumia. Haavisto suositteleekin Sotamuseon seuraamista Facebookissa, jotta kiinnostavat tapahtumat eivät jää huomaamatta.
Lue lisää Sotamuseon verkkosivulta.
Sukellusvene Vesikko on toistaiseksi suljettuna koronavirustilanteen vuoksi. Vesikon ahtaat sisätilat eivät mahdollista turvallista vierailua. Sukellusvenettä pääsee ihailemaan ulkoa käsin ympäri vuoden. Vesikossa voi myös vierailla virtuaalisesti koska vain. Siirry 360-esitykseen. Kerromme, kun Vesikossa pääsee taas käymään.
Kaikki uutiset