Kuvassa näkyy valkoinen kukkaketo, jonka taustalla Suomenlinnan muuria

Ajankohtaista

Lelumuseo on nostalgian ystävän aarreaitta

Lelumuseon talo kohoaa pienellä mäellä, jonne johtaa vehreiden puiden reunustama polku. Vaalean puutalon pohjakerros on varattu Lelumuseolle ja sen yhteydessä toimivalle Café Samovarbarille. Museo ei ole vielä avautunut, joten pihassa tiluksia tarkistaa ainoastaan omistaja Petra Tandefeltin kissa Kosmos.

Lelumuseo sijaitsee Vasiljevin taloksi kutsutussa rakennuksessa. Talon rakennutti linnoituksessa työskennellyt kapteeni Vasiljev vuonna 1911. Tandefeltin perhe remontoi talon muutettuaan siihen 1970-luvulla. Petra Tandefelt asuu edelleen talon yläkerrassa. Hän muistaa hyvin nuoruuden talviaamut, kun talosta lähdettiin jäätietä pitkin mantereelle kouluun.

Petra Tandefelt museossaan vitriinin edessä lelu kädessään.

Petra Tandefeltin äiti Piippa Tandefelt perusti Lelumuseon vuonna 1985. Piippa Tandefelt oli keramiikkataiteilija, joka keräsi antiikkia ja vanhoja leluja. Vuonna 2001 Petra Tandefelt päätti jättää työnsä mainosgraafikkona ja vuonna 2003 hän seurasi äitiään Lelumuseon päätoimisena yrittäjänä.

Lelut heijastavat aikaansa

Tandefelt ei ole katunut päätöstään vaihtaa alaa mainosgraafikosta museoyrittäjäksi.

– Vanhat lelut ovat kuin kurkistus historiaan keittiön porstuan kautta. Kaikki lelut heijastavat omaa aikaansa, Tandefelt kertoo.

Hänen mukaansa onkin tärkeää, että museossa vierailevat aikuiset keskustelevat lasten kanssa museosta löytyvistä leluista ja niiden taustoista.

Monille kävijöille on yllätys, että Lelumuseo löytyy Suomenlinnasta. Linnoituksessa on kuitenkin aina asuttu ja siten se on monille lapsuuden ympäristö. Niin myös Tandefeltille.

– Lelumuseo kertoo siitä, että Suomenlinnassa on myös asukkaita. Tämä on kaupunginosa, jossa harrastetaan, tehdään töitä ja harjoitetaan yritystoimintaa.

Jokainen löytää kokoelmasta omat suosikkinsa

Lelumuseossa on tuhansia leluja, joista on vaikea valita suosikkia. Monille etenkin Aasiasta tuleville matkailijoille vanhojen muumihahmojen näkeminen on vierailun kohokohta. Myös Neuvostoliitosta peräisin olevat avaruuslelut kiinnittävät kävijöiden huomion.

Tandefelt itse pitää erityisesti lasten posliiniastiastoista. Kokoelmasta löytyy Arabian lasten posliinia ja vanhoja venäläisiä Kuznetsov -posliineja. Omiksi suosikeikseen hän mainitsee myös mekaaniset puuta sahaavat metsätontut, jotka ovat peräisin 1910-luvulta.

Lelumuseon ensisijaista kohderyhmää ovat etenkin romantikot ja nostalgiasta nauttivat ihmiset ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tandefeltin mukaan leluista nauttiminen kuuluu kaikille, sillä ne ovat merkittävä osa läpi elämän säilyviä muistoja.

Museoon tutustumisen jälkeen voi istahtaa hetken suloisessa Café Samovarbarissa nauttimassa teehuoneen antimista. Kotimatkalle lähtiessä mieleen jäävät vanhojen lelujen muistot ja kielelle käsintehtyjen leipomusten maku.

Siirry Lelumuseon sivuille.

Kaikki uutiset