Ajankohtaista
Japanilaista teetaidetta harjoitellaan Suomenlinnan muurien suojissa
Raskaan kaarioven takaa avautuu tila, jossa japanilainen puuarkkitehtuuri kohtaa linnoitusarkkitehtuurin. Kaarevakattoisen kasematin sisään rakennettu teehuone on tehty suomalaisesta männystä japanilaista rakennustekniikkaa hyödyntämällä. Tila tuntuu puhtaalta ja ilmassa leijuu lattiaa peittävien tatamimattojen olkimainen tuoksu.
Japanilainen teehuone Tokuyûan sijaitsee Susisaarella parin sadan metrin päässä Tykistölahdelta. Teehuoneen nimi Tokuyûan tarkoittaa hyveiden majaa ja viittaa sen sijaintiin bastioni Hyveessä.
Tilassa on kaksi teehuonetta isompia ja pienempiä tilaisuuksia varten. Tilaan käydään pienen eteisen kautta, jonne jätetään kengät, ylimääräiset tavarat ja arjen huolet.
Teetaide on harmoniaa ja mielenrauhaa
Japanilaista teehuonetta ylläpitää Suomen Chado Urasenke Tankokai yhdistys ry. Yhdistyksen tavoitteena on edistää japanilaisen teetaiteen tuntemusta Suomessa. Yhdistyksellä on toista sataa jäsentä Helsingissä ja Tampereella.
Aino Jones on harrastanut teetaidetta muutamia vuosia. Aiemmin Suomenlinna-oppaana toiminut Jones päätti tutustua japanilaiseen teehuoneeseen avoimien ovien päivänä. Hän innostui teetaiteesta ja lähti yhdistyksen järjestämälle alkeiskurssille. Nykyisin hän käy harjoittelemassa teetaidetta säännöllisesti.
Jonesia viehättää teetaide sen tuoman rauhan vuoksi. Teetilaisuudessa keskitytään hetkeen.
– Tunnen oloni teehuoneella rentoutuneeksi. Teetaide antaa energiaa arkeen ja on kokemus kaikille aisteille, Jones kertoo.
Teetaiteen hyveet ovat harmonia, kunnioitus, puhtaus ja mielenrauha. Mielenrauha saavutetaan kolmen ensimmäisen hyveen avulla.
Teetaiteen opiskelu on paljon muutakin kuin teen juomista
Jokaisen teetilaisuuden aluksi teehuone siivotaan ja valmistellaan tilaisuutta varten. Teetilaisuudesta vastaa yhdistyksen opettaja ja kokeneempi opiskelija. Seinälle laitetaan kirjoituskäärö, joka kertoo tilaisuuteen sopivan mietelauseen. Kukat valitaan ajankohdan mukaan. Vuodenaikojen vaihtuminen on teen harrastamisessa aina läsnä. Teetilaisuuksissa yhdistyksen jäsenet pukeutuvat usein perinteiseen kimonoon. Tilaisuudessa tarjotaan jauheesta valmistettua matcha-teetä.
Teetilaisuuden tavoite on valmistaa malja teetä tarjottavaksi, mutta samalla sillä on syvempi merkitys. Teetaiteessa on kysymys ihmisten välisestä yhteydestä ja vieraanvaraisuudesta.
– Teetilaisuudessa on tärkeää ottaa vieraat huomioon ja luoda yhteys muihin ihmisiin, Jones sanoo.
Teetaide on tiivis osa japanilaista kulttuuriperinnettä. Jonesin mukaan teetaidetta oppii parhaiten tekemällä ja jokainen teetilaisuus on ainutkertainen.
Teehuoneella järjestään avoimia ovia sunnuntai-iltapäivisin noin kerran kuukaudessa. Teetaiteesta kiinnostuneet voivat osallistua myös alkeiskurssille, joita järjestetään keväisin ja syksyisin.
Siirry Suomen Chado Urasenke Tankokai yhdistys ry:n sivuille.
Kaikki uutiset