Vieraile vastuullisesti

Ohjeet

Ohjeet vastuulliseen vierailuun

Ohjeet vastuulliseen vierailuun kuvattuna piirroskuvin.Suomenlinna on Unescon maailman­perintökohde, joka halutaan säilyttää tuleville sukupolville.
Auta pitämään huolta Suomenlinnasta noudattamalla ohjeita!

Huomioi turvallisuus ja liiku varovasti

Linnoitus­rakenteet, muurit ja vallit ovat kilometrien mittaisia, pääosin aitaamattomia rakenteita. Oma turvallisuutesi on myös sinun vastuullasi, joten noudatathan liikkuessasi erityistä varovaisuutta.

Rannoilla liikuttaessa on hyvä seurata meriliikennettä, sillä alukset aiheuttavat voimakasta veden liikehdintää ja virtauksia. Talvella tulee liikkua varovasti liukkauden vuoksi. Rakennustyömaille ja muille suljetuille alueille on pääsy kielletty turvallisuussyistä.

Tällä hetkellä erityistä huomiota pyydetään kiinnittämään:

  • Kustaanmiekalla, jossa pääpoluilta poikkeaminen ja erityisesti ruutikellareiden päällä kulkeminen voi aiheuttaa vaaratilanteita ja/tai eroosiota kulttuurimaisemaan. Kustaanmiekan eteläosissa on kesästä 2024 alkaen suljettuja alueita. Alueella on tehty muurien eroosiokorjauksia, muutoksia kulunohjaukseen sekä lisätty kulunohjauskaiteita. Töiden jäljiltä linnoitusrakenteen kasvillisuuspintojen tulee toipua kasvukauden 2024 ajan.
  • Pikku Mustasaaren ja Länsi-Mustan saarilla, jotka ovat kokonaan asuin- ja viranomaisalueita. Saarten väliselle sillalle on tulossa korjaustyömaa eikä saarten läpi kulje kuin yksi virallinen asukkaiden piha-alueelle ja umpikujaan johtava reitti. Saarilla on myös arvokkaita sekä uhanlaisia lajeja ja luontotyyppejä.

Tarkistathan reittisi Suomenlinnan virallisesta kartasta tai digioppaasta.

Valvo lasten liikkumista

Lapsia ei tule päästää kulkemaan itsekseen tai kiipeilemään muureille. Putoamis­vaara voi piillä yllättävissäkin paikoissa. Kesällä kasvusto ja talvella lumi voi peittää äkkijyrkänteen reunan. Valvo lasten liikkumista koko ajan!

Kunnioita arkkitehtuuria ja herkkää ympäristöä

Suomenlinnaa koskee laki rakennusperinnön suojelemisesta ja muinaismuistolaki. Kaivaminen on kielletty. Rakennuksia, linnoituslaitteita tai tykkejä ei saa vahingoittaa.

Osa linnoituksen alueista on herkkää kulumiselle. Kulumisherkillä alueilla tulee kulkea vain liikkumiseen tarkoitetuilla poluilla.

Suomenlinnassa on useita harvinaisia ja rauhoitettuja kasveja ja puita sekä suojeltuja rakennuksia. Älä poimi kukkia tai kerää muistoksi mitään linnoituksen maastosta. Ethän kiinnitä puihin mitään.

Kotieläimet on pidettävä kytkettyinä ja poissa lasten leikkipaikoilta ja uimarannoilta. Eläimestä vastuussa olevan on kerättävä lemmikkinsä ulosteet. Lintuja, niiden pesiä ja villieläimiä ei saa häiritä tai vahingoittaa.

Älä häiritse asukkaiden kotirauhaa

Suomenlinnassa asuu noin 800 ihmistä. Kunnioitathan asukkaiden kotirauhaa liikkumalla vain karttaan merkityillä reiteillä. Asukkaiden piha-alueet on merkitty kyltein Suomenlinnassa, ja ne on merkitty myös digioppaaseen keltaisella värillä. Siirry oppaaseen. Linnoitussaarilla rauhoitutaan klo 22–07 välisenä aikana.

Älä grillaa tai tee tulta

Avotulen teko ja grillaaminen, myös kertakäyttö­grillillä, on kielletty koko Suomenlinnan alueella. Tulen teko on kielletty kaikkina vuodenaikoina, jotta vältytään tulipaloilta arvokkaassa maailmanperintö­kohteessa. Myös retkikeittimen käyttöä voi olla tarpeen välttää näin neuvottaessa.

Asukkailla on oikeus grillata huoneistokohtaisilla piha-alueillaan ja vuokratuilla patioillaan grillaukseen osoitetuilla paikoilla.

Vie roskat roska-astiaan ja lajittele jätteet

Suomenlinnassa on paljon roska-astiota ja monta kierrätys­pistettä, joissa voi lajitella jätteet. Lajittelu­pisteet sijaitsevat Ranta­kasarmin lähellä lauttarannan tuntumassa, Suomenlinna-museon edessä sekä Kustaanmiekalla uimarannan läheisyydestä. Lajittelu­pisteissä voi lajitella biojätteen, paperin, kartonki­pakkaukset, lasipakkaukset, pienmetallin ja muovi­pakkaukset. Katso lajittelu­pisteiden sijainnit digioppaasta.

Järjestyssäännöt

Katusoitto ja kaupustelu on kielletty ilman maanomistajan lupaa. Mainoksia tai opasteita ei saa kiinnittää maailmanperintö­kohteessa.

Leiriytyminen, katosten, telttojen tai muiden rakenteiden pystyttämien maastoon tai alueen rajaaminen omaan käyttöön on kielletty. Yöpyminen on mahdollista varatussa majoituksessa. Siirry lukemaan lisää majoitusvaihtoehdoista.

Moottoriajo­neuvojen käyttö ja pysäköinti on rajoitettua, sillä Suomenlinnaa kehitetään autottomana alueena. Suomenlinnassa saa pyöräillä ajoteillä, mutta vallien päällä ei saa pyöräillä edes merkityllä vallipolulla. Sama koskee sähköpotkulautoja. Koko linnoituksen alueella nopeusrajoitus on 20 km/h. Muistathan tämän myös sähköavusteisesti liikkuessasi. Siirry lukemaan lisää autoilusta Suomenlinnassa.

Suomenlinnaan voi tulla omalla veneellä ja rantautua vierassatamaan. Muut laiturit ovat julkisen liikenteen, Puolustus­voimien, rajavartio­laitoksen tai asukkaiden käytössä. Veneiden kiinnittäminen muualle kuin laitureille ei ole mahdollista vilkkaan meri­liikenteen aiheuttaman aallokon vuoksi. Suomenlinnan vesialueella on 10 km/t nopeusrajoitus ja aallonmuodostus­kielto.

Päihdyttävien aineiden nauttiminen on kielletty järjestys­laissa yleisellä paikalla taajamassa ja julkisen liikenteen kulkuneuvossa. Kielto ei koske alkoholi­juoman nauttimista puistossa tai muulla siihen verrattavassa yleisessä paikassa siten, että nauttiminen sekä siihen liittyvä oleskelu ja käyttäytyminen ei estä tai vaikeuta muiden oikeutta käyttää paikkaa varsinaiseen tarkoitukseensa.