Ajankohtaista
Suomenlinnan kirkko näkyy kauas
Suomenlinnan kirkon sisätila on hiljainen ja alttarilla palaa suntio Juho Pajarin sytyttämä kynttilä.
Alun perin ortodoksiseksi varuskuntakirkoksi rakennettu Suomenlinnan kirkko on nykyisin suosittu käyntikohde ja vihkikirkko. Kirkko muutettiin ortodoksisesta luterilaiseksi Suomen itsenäistymisen jälkeen.
Aiemmin siivousalan yrittäjänä toiminut Pajari kiinnostui kirkkokalenterista ja suntion työstä seurakunnassa tekemänsä vapaaehtoistyön kautta. Suomenlinnan kirkon suntioksi hän päätyi viisi vuotta sitten.
– Ensimmäisestä adventista alkava kirkkovuosi rytmittää nykyisin elämääni, Pajari kertoo.
Suntio pitää huolta kirkosta
Suomenlinnan kirkko on osa Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaa. Vuosittain kirkossa järjestetään häiden lisäksi erilaisia konsertteja ja muita tilaisuuksia. Suntiolla on tärkeä rooli tapahtumien onnistumisessa. Kirkon tilojen on oltava asianmukaisessa kunnossa jokaisen tilaisuuden alkaessa. Ennen tilaisuuksien alkua suntio valitsee oikeanlaiset alttarivaatteet, sytyttää kynttilät ja hankkii kukat.
Työhön kuuluu myös paljon yhteydenpitoa muun muassa pappien, muusikoiden ja vihkiparien kanssa.
– Suntio on linkki seurakuntaan ja jokapaikanhöylä, Pajari sanoo.
Suomenlinnan kirkosta on vuosien mittaan tullut Pajarin kotikirkko, jonne on mukava tulla töihin.
Suomenlinnan kirkko on kävijöiden suosiossa
Pajari on huomannut Suomenlinnan kirkon kiinnostavan niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia kävijöitä.
– Kirkossa käy suuri joukko kaikkien eri maanosien ihmisiä. Kulttuurien erilaisuus ja niistä oppiminen on yllättänyt minut.
Kirkossa vierailee vuosittain noin 150 000 kävijää. Monille koristeellisempaan tyyliin tottuneille kansainvälisille kävijöille vaaleaksi maalattu ja valoisa suomalainen kirkko on yllätys.
Kirkko ja sen tornissa toimiva majakka kunnostettiin ennen Suomenlinnan 250-vuotisjuhlavuotta vuonna 1998. Majakalla on edelleen merkittävä rooli laivaliikenteen ohjaamisessa. Se lähettää neljää lyhyttä välähdystä, jotka merkitsevät H kirjainta Helsingin merkiksi.
Vuonna 2021 kirkkoon saadaan uudet, barokkityyppiset urut, jotka tilataan Itävallasta. Niiden myötä musiikki kajahtaa kirkossa jatkossa entistä komeammin.
Katso kirkon aukioloajat aukiolokalenterista.
Kaikki uutiset