LANGUAGE

DET RYSKA SVEABORG

Verkstäder och bönehus i Kronverket

 

Kronverket Ehrensvärd, som byggdes under den svenska tiden  1775–1787 , är det största byggnadskomplexet på Sveaborg.s Det byggdes såväl för användning som en försvarsmur på samma sätt som många andra byggnader på Sveaborg. Skadorna under Krimkriget förändrade kronverkets utseende. Byggnaden är belägen i mitten av Stora Östersvartön, och den ortodoxa garnisonskyrkan byggdes i linje med denna byggnad i strid med de allmänna principerna för hur en kyrka skulle placeras.

 

Endast några få byggnader hade rests på Stora Östersvartön innan kronverket byggdes där. Kronverket bestod av en låg bastionsdel och två högre flyglar och påminde till sin ytform om en krona. Byggnaden inrymde bostäder, arbets- och förrådslokaler för Sveriges skärgårdsflotta och skeppsvarv, men den fungerade även som försvarsmur mellan hamn- och depåområdet mellan Stora Östersvartön och Vargön.

 

Under den ryska tiden inrymde kronverket bostäder, verkstäder, vakt- och arrestlokaler samt flottans förråds- och arbetsrum. Flygelbyggnadernas utseende förändrades 1849–1850 när deras mansardvåning från den svenska tiden revs och ersattes med en normalhög murad våning, som täcktes med ett staplat sadeltak. Detta för att öka antalet logier. I den östra flygelbyggnaden inreddes en luthersk kyrka och i den västra en ortodox kyrka. Det byggdes även en flygel för toaletter.

Det avlånga Kronverket Ehrensvärd, som blev klart 1787, slingrar sig genom Stora Svartön. Bild: SLHK

Kronverkets bombsäkra konstruktioner

 

Bombningarna under Krimkriget skadade kronverket kraftigt 1855. När Sveaborg förlorade sin betydelse som sjöfästning förändrades även kronverkets användning till att motsvara garnisonens behov. Toalettflygeln utrustades med ett bönerum och den östra flygeln med bostäder för ”mästare av lägre rang med familjer och enskilda mästare". I den västra flygeln inrymdes en skola och verkstaden byggdes om till ett bageri. Man försökte att göra övre mellanbjälklaget på den första våningen bomsäkert med ett tredubbelt timmerskikt och jordfyllning. Flygelbyggnaderna restaurerades inte på utsidan , utan en och en halv översta våningar revs och byggnaderna utrustades med sadeltak.

 

Före första världskriget och under kriget renoverades hamn- och depåområdet runt Kronverket så att det motsvarade den tidsenliga sjökrigföringens behov. Området mellan Kronverket och stranden fylldes upp i och med att det byggdes en lyftdocka, förråd, en maskin- och minverkstad samt ett båthus för minbåtar.  På den västra sidan av Kronverket finns fortfarande två båthus med väggar av korrugerad plåt från denna tid.

 

Den östra flygeln inrymmer i dag kontoret för Förvaltningsnämnden för Sveaborg, medan bastionsdelen inrymmer ett daghem, ett bibliotek samt bostäder och arbetsrum. I den västra flygeln finns mötes- och festlokaler, som den så kallade Djävulskyrkans festsal. På vindvåningarna har ruinstämningen från Krimkrigets tid bevarats.

Porten till Kronverket Ehrensvärd. Bild: HKM

Text: Netta Böök och Maija-Liisa Tuomi

Webbutställningen Det ryska

Sveaborg är en del av programmet

för Finlands 100-årsjubileum.

 

DET RYSKA SVEABORG