LANGUAGE

DET RYSKA SVEABORG

Nya hygienprinciper

 

Den vedeldade bastun har sedan urminnes tider hört såväl till den ryska som till den finska traditionen som en plats där man tvättar sig, kopplar av och blir av med ohyran. Därför var det naturligt att det byggdes flera bastur på fästningen Sveaborg som militärförvaltningen, markstridskrafterna och sjöförvaltningen kunde använda. Bastubyggnaden på Lilla Östersvartön blev klar 1904 som Sjökrigssjukhusets tvätt och bastu, som i stället för ved eldades modernt med ånga.

 

Bastuhus på Lilla Östersvartön

 

På 1800-talet fästes uppmärksamhet förutom vid kasernbyggnadernas hälsosamhet, även vid soldaternas personliga hygien. Det var viktigt för att förhindra spridning av sjukdomar och ohyra. För att hålla sig rena behövde manskapet bastur. För klädvård behövdes tvättstugor som sköttes av yrkesfolk. Det äldre bastuhuset byggdes 1844–1845 som en bastu för Sjökrigsförvaltningen på den västra stranden av Lilla Östersvartön. Huset inrymde två bastur. År 1873 byggdes bastun ut med cirka halva sin längd och utrustades med ett rum och kök för den som hyrde ut bastun. Den som hyrde ut bastun var en civil som sålde bastutjänsterna till fästningens invånare. Byggnaden fick stora tvätt-, omklädnings- och bastuutrymmen för hela garnisonen. Bastun och tvättrummet utrustades med asfaltgolv och samtliga ugnar murades om. På den östra väggen i den gamla tamburen byggdes en brunn som hade havsvatten som tvättvatten.

 

Renhet med modern husteknik

 

I den tvätt- och bastubyggnad som byggdes 1902–1904 på Sjökrigssjukhuset byggdes två små basturum för officerare och underofficerare. I de två bastur som byggdes för manskapet fick 70 personer plats samtidigt. Avsikten var att Sjökrigssjukhusets tvättstuga skulle blir mycket modern. De textiler som skulle tvättas skulle blötläggas och lutas i bottenvåningens stora bassänger och därefter sköljas och centrifugeras i ångdrivna maskiner. Mellan våningsplanerna skulle det finns en lyftmaskin eller hiss. Alla av planens innovativa idéer blev dock aldrig verklighet. I tvätteriet monterades manuellt drivna centrifuger, sköljmaskiner och manglar. Trots detta var tvätteriet modernt: till tvättsalarnas 80 tvättbassänger drogs egen varm- och kallvattenledning. Det ångcirkulerande centraluppvärmningssystemet värmde upp både torkrummen och basturna. Basturna hade med andra ord inget bastuaggregat, utan basturummet värmdes med hjälp av ånga som pyste upp under bastulavarna. Som tvättvatten och ånga värmdes havsvatten, som visserligen snabbt vittrade sönder tegel och puts.. När Sveaborg under 1918–1919 inrymde fångläger för röda fick fångarna basta i byggnaden. År 1929 gjordes den nedre våningens stora tvättsal till ett basturum som utrustades med ett vedeldat bastuaggregat. I dag är den känd som Finlands största vedeldade bastu.

Bastuhuset blev klart 1904. Sjökrigsskolans vedeldade bastu används än i dag. Bild: SLHK

Text: Netta Böök och Maija-Liisa Tuomi

Webbutställningen Det ryska

Sveaborg är en del av programmet

för Finlands 100-årsjubileum.

 

DET RYSKA SVEABORG